branimirova ulica

HŽ Infrastruktura gradi novu, modernu zgradu u središtu Zagreba, pročitajte zašto se seli iz sadašnjih prostora i kako će izgledati novo sjedište

07.10.2022 u 17:17

Bionic
Reading

HŽ Infrastruktura (HŽI) ima u planu sagraditi modernu poslovnu zgradu Uprave na lokaciji u Branimirovoj ulici u Zagrebu. Donosimo detalje o novom sjedištu ove državne tvrtke

Riječ je, inače, o državnoj tvrtki koja se obilato subvencionira iz državnog proračuna, što joj čini gotovo 77 posto prihoda, a samo u 2021. godini dobila je 968 milijuna kuna. Premda je godinama bila gubitaš, HŽI je 2021. završila u plusu od 2,75 milijuna kuna ponajviše zahvaljujući povećanoj dotaciji države koja je u nju upumpala 76 milijuna kuna više subvencija nego godinu ranije. Posao izrade idejnog projektnog rješenja pred ljeto ove godine dobio je UPI-2M iz Zagreba, čija je ponuda od 348 tisuća kuna s PDV-om bila najpovoljnija.

Kako stoji u dokumentaciji, HŽI želi gradnjom nove zgrade racionalizirati poslovanje i na jedno mjesto smjestiti sve zaposlenike, njih 900, disperziranih na nekoliko lokacija, od Mihanovićeve, Branimirove i Trnjanske do kolodvorskih zgrada na Glavnom, Zapadnom i Ranžirnom kolodvoru.

U pojašnjenju navode da na postojećim lokacijama 'nema dovoljno parkinga za poslovne partnere', ali ni za zaposlenike, te da spomenička renta koju plaćaju dodatno opterećuje poslovanje, kao i činjenica da su neke zgrade stradale u potresu i traže velika ulaganja. Lokacija na kojoj žele graditi velika je oko 20.000 kvadratnih metara, a prostor je širine 50 i dužine 400 metara.

Iz dokumentacije je vidljivo da je od izvođača traženo da prilikom izrade rješenja 'anticipira nove standarde uredskog poslovanja' i minimalizira broj open space prostora. Zgrada bi trebala imati 27 tisuća kvadratnih metara bruto površine, uključujući garažni prostor. Uz urede i zajedničke prostorije, predviđeno je da ima knjižnicu, arhivu i prostor za tehniku. Osim idejnog rješenja, UPI-2M mora napraviti procjenu troškova gradnje.

HŽ-ov Glavni kolodvor Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX