završni radovi

Oprez: U ponedjeljak se pušta napon u mrežu na pruzi Vinkovci – Vukovar

12.04.2024 u 17:39

Bionic
Reading

Iz HŽ Infrastrukture u petak su najavili da će u ponedjeljak, 15. travnja u 8,00 sati u kontaktnu mrežu na pruzi Vinkovci – Vukovar biti trajno pušten napon od 25 kV, u sklopu završnih radova na projektu nadogradnje i elektrifikacije pruge M601 Vinkovci – Vukovar

Stoga iz HŽ Infrastruktre pozivaju putnike, željezničko osoblje i stanovništvo uz prugu Vinkovci – Vukovar, posebno stanovnike Vinkovaca, Nuštra, Bršadina, Vukovar-Borova naselja i Vukovara na dodatan oprez.

Ističu da je opasno po život i strogo zabranjeno kretati se uzduž pruge unutar ili izvan kolosijeka, hodati po tračnicama ili stajati na njima, dodirivati tijelom ili nekim predmetom metalne konstrukcije i vodiče kontaktne mreže, dodirivati elektrovučna vozila i električne naprave na njima, penjati se na krovove zatvorenih vagona, vagonske cisterne, otvorene teretne vagone, lokomotive, pružna vozila, približavati se i dirati prekinute vodiče i predmete koji vise odnosno vodiče koji su pali na zemlju, prislanjati ili slagati materijal ili predmete uz metalne konstrukcije kontaktne mreže te premošćivati tijelom ili metalnim predmetima tračnice kolosijeka.

Inače, radovi na projektu "Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar" su u završnoj fazi. Po ishođenju svih dozvola i odobrenja vlakovi će na toj relaciji voziti brzinom do 120 km/h te će se skratiti vrijeme putovanja za oko 50 posto.

Cilj je tog projekta vrijednog 72 milijuna eura, od čega se 85 posto sufinancira iz fondova EU, povećati opseg željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar, postići bolju povezanost željezničkoga putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima te podići razinu udobnosti i sigurnosti putovanja. Puštanje u promet modernizirane pruge u potpunoj funkciji očekuje se u drugoj polovini ove godine, najavljuju iz HŽ Infrastrukture.