glasanje u saboru

HND: Lex AP je zakon opasnih namjera, Plenković sve više podsjeća na Orbana i Vučića

12.03.2024 u 13:17

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je još jednom upozorilo na opasnosti 'lexa AP'' ističući da je taj zakonski prijedlog neprihvatljiv te je pozvalo na njegovo odbacivanje

"Pozivam sve saborske zastupnike da odbace zakon opasnih namjera koji je udar na demokratske temelje, udar na novinarsku profesiju, javni interes i zviždače'', kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. Dodao je i kako je "jasno da će razni žetončići s vladajućim HDZ-om dignuti ruke" te da se, u svjetlu izbora novog glavnog državnog odvjetnika "koji prezire novinare i javni interes", novinarima "crno piše".

"Andrej Plenković, koji ljubi sliku svoju, kada raspusti Sabor moći će otići mirno u izbornu bitku jer je, skrivajući se iza odredbi o femicidu, kukavički podvalio zakon opasnih namjera saborskim zastupnicima" poručio je. Ocijenio je i kako je time zastupnike doveo u nemoguću situaciju jer, ako su protiv lex AP-a – protiv su i kažnjavanja femicida u istom zakonskom paketu.

"Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca, različita nasilja i hajdučija koja vlada hrvatskim društvom'', kazao je Zovko. Dodao je i kako bi, da je 'lex AP' već sada na snazi, javnost bila uskraćena za cijeli niz afera posljednjih godina zbog kojih su ministrice i ministri iz Plenkovićeve vlade morali odstupiti.

Konferencija za medije HND-a o Lex AP-u Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

"Ne možemo se oteti dojmu da gospodin Plenković svakoga dana sve više podsjeća na Orbana i Vučića, da svakim danom sve više pokazuje prezir prema našim kolegicama i kolegama", kazao je Zovko. Posljednji nastup premijera pred novinarima - obraćanje novinarki N1 i premještanje mikrofona , nazvao je skandaloznim. Dodao je i kako je ponašanje premijera "nedostojno funkcije koje obavlja", da mu je "ego veći od Velebita" i da bi se trebao ispričati novinarima i javnosti zbog svog ponašanja.

Potpredsjednica HND-a Chiara Bilić ponovila je HND-ovu ocjenu da "Andrej Plenković želi biti glavni urednik svih hrvatskih medija" naglasivši da to nikako nije floskula što dokazuje i posljednje obraćanje premijera.

"Premijer Plenković crta metu na čelu novinara i novinarki", kazala je Bilić.

  • +6
Zagreb: Konferencija za novinare HND-a o Lex AP-u Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

HND je i u ponedjeljak, uoči odluke Sabora o izmjenama Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, uputilo otvoreno pismo hrvatskim građanima, koje je supotpisalo 18 medijskih redakcija.

Pismo u kojem se navodi da je 'lex AP' za HND neprihvatljiv te se traži njegovo povlačenje potpisali su, između ostalih, glavni urednici Večernjeg lista, 24sata, Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije i N1, urednici vodećih tjednika i nekoliko portala uključivši i one lokalne.