CURENJE PLINA

Elgin: Total priprema plan

02.04.2012 u 21:42

Bionic
Reading

Greenpeaceov brod je u ponedjeljak obavio provjere u blizini platforme Elgin, gdje odnedavno curi plin, dok se francuska naftna kompanija Total treba sastati s britanskim vlastima kako bi ih upoznala sa svojim planom djelovanja.

Brod "Koenigin Juliana" je oko 6.00 sati doplovio do zone zabrane pristupa koja je uvedena u krugu od 3,7 km zbog opasnosti od eksplozije na platformi bušotine Elgin u Sjevernome moru, 240 km od škotske obale.

Greenpeace je počeo uzimati uzorke kako bi utvrdio koliko curenja plina utječe na okoliš. Njegov će brod ostati ondje do predvečer.

"Obavili smo analizu kvalitete zraka a sada uzimamo uzorke vode", rekao je Michael Meyer, zadužen za logistiku u toj organizaciji za zaštitu okoliša.

"Na vodi ima nafte", ali je ona "raspršena zbog vjetra i valova", rekao je.

Fotografi agencije France Pressea rekli su da se na tom području osjeti slab vonj plina a na valovima se može primijetiti irizacija.

Odgovarajući na pitanje u vezi s time, glasnogovornik Totala je zanijekao prisutnost nafte: "Riječ je o kondenziranom plinu, laganom kondenzatu koji nije opasan za morske ptice i za ostale žive organizme".

Total je prije osam dana, kada je otkriveno da plin curi, rekao da je kod curenja plina prvo istekla tekućina, što je uzrokovalo stvaranje finog sloja nafte na području od 12 četvornih kilometara. No taj bi kondenzat, tvrdi kompanija, trebao ispariti.

Premda iz bušotine još istječe oko 200.000 prostornih metara plina na dan Total je "utjecaj na okoliš" ocijenio "razmjerno zanemarivim".

Kompanija se sada usredotočila na to kako začepiti izvor iz kojega plin curi.

Ona će se tijekom dana u Aberdeenu sastati s predstavnicima britanske službe za sigurnost Health and Safety Executive (HSE) koju će upoznati sa svojim planom djelovanja i s procjenom rizika.

Mišljenje HSE-a je isključivo konzultativne naravi, ali Total ističe da čeka njegovo odobrenje prije nego što pošalje stručnu ekipu.

Total proučava dvije mogućnosti za zaustavljanje curenja: izravno ubrizgavanje blata u bušotinu, što je brži postupak ali zahtijeva dolazak stručnjaka na platformu i bušenje odvodnih bušotina kako bi se skrenuo tok plina, što je dugotrajna operacija koja može potrajati do šest mjeseci a zahtijeva bušenje kilometara stijena, s obzirom da je izvor curenja oko 4.000 m ispod morskog dna.

Curenje plina s Elgina, po priznanju samog Totala, "najveći je incident na Sjevernome moru" s kojim se kompanija sučelila u "zadnjih gotovo deset godina".