požar u dravi international

Glasovac i Peović: Za ekološku katastrofu u Osijeku odgovoran je HDZ

11.10.2023 u 12:13

Bionic
Reading

aborske zastupnice Sabina Glasovac (SDP) i Katarina Peović (RF) kazale su u srijedu da je za ekološku katastrofu u Osijeku uzrokovanu požarom u tvrtki Drava International odgovoran HDZ, da su svi sve znali, a sada prebacuju odgovornost

Glasovac tvrdi da su svi sve znali, izdavali dozvole za rad, provodili „kao” inspekcijske nadzore, a Drava International nastavljala raditi, a da su u cijeloj vertikali , „grad, županija, inspektorat” , svi HDZ-ovci koji se sada međusobno optužuju za krivnju i pokušavaju sa sebe skinuti odgovornost.

„Vlasnik tvrdi da posluje po zakonu i da je požar vjerojatno podmetnut, HDZ-ov župan Ivan Anušić optužuje vlasnika da je bila uskladištena veća količina plastike od dozvoljene, te skupa s drugim HDZ-ovcem, gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem pere ruke i proziva neimenovane institucije koje godinama nisu reagirali na upozorenja o potencijalnoj ekološkoj bombi, a to je Državni inspektorat na čelu kojeg je još jedan HDZ-ovac, Andrija Mikulić”, kazala je Glasovac u slobodnom govoru.

„Muljanje, petljanje i izvlačenje, bez imalo srama, bez imalo odgovornosti”, ustvrdila je Glasovac zatraživši da se pod hitno provede istraga i sankcioniraju odgovorni.

Da je za ekološku katastrofu u Osijeku odgovoran HDZ smatra i Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a).

„Za ekološku katastrofu i robovlasništvo u tvrtki Drava International odgovoran je HDZ, licemjerno je ponašanje HDZ-ovog župana Anušića koji se pravi da HDZ nema s tim nikakve veze”, rekla je Peović.

Odgovorio im je Goran Ivanović (Klub HDZ-a) istaknuvši da je velikim naporima vatrogasaca spašen veći dio tvornice i radnici, da je župan Anušić odmah proglasio mjere opreze za građane, preuzeo vođenje stožera civilne zaštite i uputio zahtjev za proglašavanje ekološke katastrofe.

Pozvao je Državno odvjetništvo i Državni inspektorat da što prije utvrde uzrok požara i odgovorne osobe.

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) u slobodnom govoru podsjetio je na navijače Dinama koji više od dva mjesece sjede u grčkim zatvorima. „Sto hrvatskih državljana 100 dana čekaju odluku grčkih vlasti, istraga još uvijek traje , nema odgovora tko je odgovoran za smrt navijača AEK-a ”, kazao je Pavliček upitavši gdje je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radmana i zašto ništa ne poduzima.

„Očito su navijači državljani drugog reda jer država za njih ne mari”, ocijenio je Pavliček.

Sandra Benčić (Klub Možemo!) kritizirala je dodjelu nagrade za društveno odgovorno ponašanje tvrtki EOS Matrix, agenciji za naplatu potraživanja koja je kažnjena s 5,4 milijuna eura zbog curenja osobnih podataka. „Živimo u državi apsurda”, kazala je.

Natalija Martinčević (Klub Fokusa i Reformista) osvrnula se na najavu gradnje novih domova za starije i nemoćne diljem Hrvatske osim u Varaždinskoj i Vukovarsko -srijemskoj županiji jer se tamo nitko nije prijavio na natječaj.

U mandatu župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka nije prijavljeni ni jedan ozbiljan projekt, aktualni župan potpuno je nesposoban, kazala je Martinčević i pozvala Vladu da formira tim stručnjaka resornih ministarstava koji bi takvima lokalnim čelnicima pomogao pripremati projekte kako bi svi imali koristi od EU fondova.