požar u osijeku

Anušić kazneno prijavio odgovorne osobe tvrtke Drava International

06.10.2023 u 14:52

Bionic
Reading

Zbog sumnje u kazneno djelo protiv opće sigurnosti, u vezi izbijanja požara plastike u tvrtki Drava International, osječko-baranjski župan Ivan Anušić podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba tvrtke i nepoznatih počinitelja, potvrdili su u petak u Županijskoj upravi

Načelnik Stožera Civilne zaštite dožupan Mato Lukić rekao je na konferenciji za novinare da je kaznena prijava podnijeta osječkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Lukić je izvijestio da je kriminalistička policija počela ograđivati dijelove požarišta radi buduće istrage, koja će se provesti kada požar bude bio potpuno ugašen.

Najavio je kako će Stožer u subotu, prije inicijative za proglašenje ekološke katastrofe, predložiti županu Anušiću proglašenje stanja velike nesreće, što je u nadležnosti župana i stoga jer je to puno brži postupak.

To ne znači odustajanje od inicijative za proglašenje ekološke katastrofe, već će se pričekati rezultati ispitivanja zagađenosti tla, ali kako bi se ubrzala procedura Stožer će županu predložiti proglašenje stanja velike nesreće.

Lukić kaže da je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo jučer počeo s ispitivanjem tla, čiji se rezultati očekuju, a i dalje traju ispitivanja kvalitete zraka na području na koje se širio dim s požarišta.

Ovisno o kretanju vjetra negdje je zrak zagađen, a tamo gdje je dim prošao situacija je dobra. Očekujemo rezultate posljednjih mjerenja, a ispitivanja će se i dalje provoditi, dodao je Lukić.

Načelnik osječkog Stožera Civilne zaštite dogradonačelnik Dragan Vulin smatra kako je stanje na požarištu zadovoljavajuće, jer su opožarene površine s kojih je dolazilo značajno izdimljavanje zasute zemljom, što se dosad pokazalo iznimno učinkovitim.

  • +47
Tvornica Drava International jutro nakon požara Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Izvijestio je kako su tijekom noći na tri mjesta izbili novi požari, čije su širenje spriječile dežurne vatrogasne ekipe.

Županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec rekao je kako su poduzete sve potrebne aktivnosti za držanje požara pod kontrolom, uključujući natapanje opožarene površine i zatrpavanje zemljom, kako bi se smanjilo izdimljavanje.

U ovom trenutku ne možemo doći do žarišta požara, jer je površina po kojom trebamo hodati opasna, a ispod nje se nalazi tekuća plastika, rekao je Pakšec ocijenivši kako više nema mogućnosti da se ponovi katastrofa.

Također je ocijenio da se požar neće moći ugasiti do kraja petka već procjenjuje da će vatrogasci ostati na dežurstvu još dva dana.

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos