curenje podataka

Benčić pozvala građane da tuže utjerivače dugova EOS Matrix i B2 Kapital

06.10.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić (Možemo) podržala je u petak proglašenje ekološke katastrofe u Osijeku zbog požara plastike u tvrtki "Drava International' Sandra Benčić " kako bi se sanirale posljedice štete i financijski pomoglo Osijeku

Benčić je na konferenciji za novinare na Trgu Ante Starčevića najavila da će sljedeći tjedan Odboru za okoliš predložiti, s obzirom na učestalost požara i katastrofa koji se događaju kod privatnih oporabitelja, saslušanje svih nadležnih institucija o incidentima koji su se događali od 2015. godine.

Kod slučaja Drave International Državni inspektorat bio je nekoliko puta u inspekciji i podnio dvije kaznene prijave, kazala je Benčić upitavši što je bilo s njima. Dodaje kako je ove godine od DORH-a tražila podatke o broju predmeta koji se tiču kaznenih djela protiv okoliša i dobila odgovor kako je izuzetno mali broj takvih predmeta.

"Otvoreno su nam rekli da nemaju kapaciteta za takve predmete, iako oni nisu bitni samo zbog okoliša već i zbog zdravlja i života ljudi", napominje Benčić.

Smatra da država treba promijeniti smjer gospodarenja otpadom, iz državnog proračuna treba ulagati u javnu infrastrukturu, odnosno u proširenje djelatnosti komunalnih poduzeća.

Komunalnim poduzećima treba omogućiti da oporabljuju određene vrste otpada, umjesto da gradovi i općine kada naprave infrastrukturu za prikupljanje, sortiranje ili oporabu otpada moraju ih kroz javne natječaje davati u zakup privatnicima, poručila je Benčić.

Kazna utjerivačima dugova je mogla biti i veća

Benčić se sastala s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem radi dogovora kako bi njezin odbor mogao pomoći Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji da se suoči s posljedicama katastrofe.

Na upit da prokomentira slučaj kažnjavanja EOS Matrixa zbog utjerivanja dugova, Benčić je odgovorila kako je kazna mogla biti i veća.

Kada vidite što je EOS Matrix radio građanima dužnicima, može se reći da ih je država doslovno izručila na pladnju utjerivačima dugova, rekla je podsjetivši da su agencije prikupljale podatke o zdravstvenom stanju građana, čak i je li netko terminalno bolestan, kao i podatke o građanima koji imaju neke veze s dužnicima.

Tek sada, kada su se dogodili incidenti s curenjem podataka, kreće se u regulaciju agencija koje su bile manje regulirane nego frizerski saloni, kaže Benčić i poziva građane da podnesu privatne tužbe protiv B2 Kapitala i Matrixa za naknadu štete koja im je prouzročena prikupljanjem podataka.

  • +24
Požar u Osijeku, Drava International Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL