pod sankcijama

Digla se velika frka, ruska jahta otplovila iz Trogira. Ministarstvo: Imaju dozvolu

25.01.2024 u 23:27

Bionic
Reading

Luksuzna megajahta Royal Romance, koju je u riječkoj luci otkrio Morski HR, a nakon čega im je njen kapetan i prijetio da neće dobro završiti, isplovila je u četvrtak iz trogirskog brodogradiliša, gdje se nalazi od ožujka prošle godine kada se našla na popisu sankcionirane imovine osoba bliskih ruskom režimu.

Megajahta Royal Romance vrijedna 200 milijuna eura, u četvrtak ujutro je isplovila iz trogirskog brodogradilišta što su snimile kamere Dnevnika Nove TV.

Luksuzna jahta duljine 92 metra isporučena je 2015. godine tvrtki povezanoj s oligarhom Viktorom Medvedčukom, zbog čega joj je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zbog sumnje u povezanost osobama pod sankcijama, izdalo mjeru privremene zabrane korištenja i isplovljavanja. Medvečuk je proruski političar iz Ukrajine koji je trebao biti, po nekim pisanjima, i šef ruske marionetske vlade u Kijevu. Koliko je važan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu govori podatak da je zamijenjen za pripadnike pukovnije Azov.

Zagrebački odvjetnički ured Gajski, Grlić, Prka i partneri, kojeg je angažirala tvrtka Lanelia Holding u vlasništvu ruskog državljanina Alexeya Inkina, želi dokazati da je njihov klijent plovilo kupio prije nego je započela invazija Rusije na Ukrajinu.

Royal Romance je zapljenjena na temelju zamolnice glavnog tužitelja Ukrajine, koji od Hrvatske traži povrat jahte u njihov posjed nakon čega je planiraju prodati, a sredstva bi bila utrošena u vojne svrhe.

24sata pišu da je jahta isplovila samo do Splita jer je Županijski sud u Splitu dao dozvolu za pokusnu plovidbu na zahtjev odvjetničkog društva iz Zagreba Gajski, Grlić, Prka i partneri, koji nastoje dokazati da pravi vlasnik megajahte nije proruski ukrajinski oligarh, Viktor Medvedčuk, koji je stavljen i pod sankcije Zapada, točnije njegova supruga, nego da je godinama prije sankcioniranja pokrenuo prodaju jahte tvrtki Laneliji Holdings i da je ona stvarni vlasnik jahte.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdalo je detalje o posebnim uvjetima.

'Temeljem zahtjeva kojem je udovoljio nadležni Županijski sud, odobrena je probna plovidba jahte, jednom mjesečno u vremenu od najmanje tri sata, a po potrebi i više koja će se izvesti u trogirskom akvatoriju', odgovorili su za 24sata iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

  • +3
Jahta Royale Romance Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL