SLIJEDI TUŽBA

Čistačica dobila otkaz jer je pojela ostatke tune iz sobe za sastanke

20.02.2024 u 18:57

Bionic
Reading

Čistačica Gabriela Rodriguez dobila je otkaz jer je pojela ostatke sendviča s tunom kojeg je pronašla u sobi za sastanke vrhunske londonske odvjetničke tvrtke Devonshires Solicitors. Tvrtka za čišćenje, Total Clean, otpustila je svoju djelatnicu, inače samohranu majku iz Ekvadora, neposredno prije Božića 2023., piše Business Insider

Čistačica Rodriguez navodno je otpuštena nakon što je pojela odbačeni sendvič od tune iz britanskog lanca supermarketa Tesco. Devonshires Solicitors žalio se tvrtki Total Clean, što je rezultiralo prekidom njezinog radnog odnosa.

Članovi United Voices of the World (UVW), koji predstavljaju radnike migrante u Ujedinjenom Kraljevstvu, prosvjedovali su zbog otpuštanja, piše The Guardian. UVW je tvrdio da se odvjetnici Devonshiresa ne bi žalili na nju da Rodriguez nije Latinoamerikanka i s ograničenim znanjem engleskog jezika te da ona ne bi bila otpuštena, piše The Guardian.

Guardian je također objavio da je Rodriguez čistila urede dvije godine. Rečeno je da će sindikat tužiti Devonshires Solicitors i Total Clean na sudu za zapošljavanje, navodeći izravnu i/ili neizravnu rasnu diskriminaciju od strane odvjetničke tvrtke.

Petros Elia, glavni tajnik UVW-a, rekao je da se čistačice u Ujedinjenom Kraljevstvu često otpuštaju na temelju ‘trivijalnih’ i ‘diskriminirajućih’ razloga. 'Mnoge imaju osjećaj da se prema njima postupa ‘kao prema prljavštini koju čiste', a Gabriela je jedna od njih. Podići ćemo glas i ujediniti se u borbi protiv svakog poslodavca — čak i velikih, moćnih tvrtki poput Devonshires Solicitors', kazao je Elia, prenosi N1.