'TENK' NIKOLE GRUEVSKOG

Bivši makedonski premijer dobio dvije godine zatvora zbog blindiranog Mercedesa od 600 tisuća eura

23.05.2018 u 14:06

Bionic
Reading

Bivši makedonski premijer i čelnik VMRO-DPMNE-a Nikola Gruevski nepravomoćno je u srijedu osuđen u Skoplju na dvije godine zatvora zbog pogodovanja pri javnoj nabavi luksuznog blindiranog Mercedesa S600 vrijednog 600.000 eura, dok je bivši pomoćnik ministrice unutarnjih poslova Đoko Popovski, koji je posredovao pri nabavci vozila, osuđen na šest i pol godina zatvora

Prema optužnici Posebnog javnog tužiteljstva, bivši makedonski premijer je 2012. godine uz pomoć tadašnje ministrice unutarnjih poslova Gordane Jankulovske nabavio luksuzni Mercedes S600 vrijedan 600.000 eura.

O nabavci automobila saznalo se tri godine kasnije, kada je tadašnji šef oporbe, a današnji premijer Zoran Zaev objavio prisluškivani razgovor Gruevskog i Jankulovske, u kojem bivši premijer od ministrice traži da ministarstvo unutarnjih poslova kupi automobil koji bi on koristio, a da javnost o tome ne bude obaviještena.

  • +9
Građani koji podržavaju Nikolu Gruevskog pred Kaznenim sudom u Skoplju Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska

Iz objavljenog razgovora moglo se doznati kako nekadašnji premijer s ministricom o nabavci automobila govori u unaprijed dogovorenim šiframa pa je tako Mercedes nazivan 'M' ili 'trokut', a za pronalazak željenog automobila i njegovu nabavku bio je angažiran tadašnji pomoćnik ministrice Đoko Popovski, osuđen na šest i pol godina zatvora jer je dokazano pogodovao uvozniku tvrtke Daimler AG za Makedoniju.

>>> Gruevski i vrh stranke osumnjičeni za milijunske prijevare kojima su financirali VMRO-DPMNE

Inače, Popovski je dan ranije u drugom slučaju osuđen na devet godina zatvora zbog nezakonite nabavke 300 policijskih vozila, dok je suđenje Jankulovskoj izdvojeno zbog njezine rizične trudnoće. Što se tiče Gruevskog, ovo je jedna od pet optužnica podignutih protiv njega za različite korupcijske predmete, a danas se nije pojavio na izricanju presude.

Nikola Gruevski Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Bivša ministrica je pak optužena i za lažno prikazivanje sustava za komunikaciju kao stare i rashodovane opreme kako se ne bi dovela u vezu s mogućim nezakonitim prisluškivanjem. Ta je oprema, naime, bila vrijedna 10 milijuna eura.

Mercedes bivšeg premijera ponuđen je na aukciji Izvor: Društvene mreže / Autor: Makedonska policija

Nabavljeni Mercedes makedonska vlada kasnije je ponudila na aukciji po početnoj cijeni od 230.000 eura.