BLAGDANSKI DEBAKL U SKOPLJU

'Ovo nema ni na AliExpressu': Cijela regija se sprda s najtužnijim božićnim drvcem na svijetu

20.12.2023 u 22:38

Bionic
Reading

Regionalne medije, ali i stanovnike glavnog makedonskog grada, posljednjih dana zabavlja priča o, kako je neki opisuju, 'najtužnijoj jelki na svijetu', koju je Grad Skoplje postavio na glavni gradski trg, odmah pored predimenzioniranog spomenika antičkom junaku Aleksandru Velikom. Kao da im to nije bilo dovoljno, gradske vlasti su nedaleko od prve postavile - još jednu jelku

Zafrkancija na račun vrlo skromno ukrašene jelke krenula je na mreži X, gdje su je pojedini korisnici, komentirajući njezinu nestabilnost sarkastično uspoređivali s kosim tornjem u Pisi. 'Veliki broj turista iz cijelog svijeta počeo je pristizati u Skoplje kako bi se slikali s nakrivljenim božićnim drvcem. U hotelima se traži krevet više', komentirao je jedan korisnik.

Regionalni portali su šegu s društvenih mreža preselili na svoje stranice, pa većina srpskih medija izdvaja tvrdnju drugog korisnika ove mreže, koji ocjenjuje kako 'ovoga nema ni na AliExpressu'. Portal Nova.rs pak sarkastično komentira 'Kad pomislite da ste u lošem stanju, sjetite se nesretne novogodišnje jelke u centru Skoplja'.

Nekoliko dana nakon što je sramota izašla izvan granica Sjeverne Makedonije, gradske vlasti u Skoplju još uvijek nemaju pojašnjenja za ovaj gaf. Na stranicama javne nabave nije objavljen natječaj, a gradonačelnica Danela Arsovska još prije afere pohvalila se kako će grad ove godine na ukrašavanje potrošiti svega 30 tisuća eura, dok su njezini prethodnici, tvrdi, trošili između 90 i 245 tisuća eura godišnje. 'Netko bi trebao objasniti kako je taj novac građana završio u privatnim džepovima. Kao i svake godine, grad će zablistati novogodišnjom čarolijom za značajno manji iznos', istaknula je Arsovska. Nakon izbijanja afere, njezin inače neobično aktivan Facebook profil na ovu temu je utihnuo.

'Novogodišnja čarolija' upravo danas je dobila svoj drugi čin, kad je s druge strane spomenika 'Ratnik na konju', kontroverznog dijela projekta lažne antikvizacije Skoplja, osvanula nova jelka. Za razliku od prve, koja je donekle ukrašena, druga zasad ima samo male lampice, donosi portal 360 stepeni koji je objavio i svježe fotografije ove neobične instalacije na središnjem skopskom trgu.

Božićno drvce u Skoplju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: 360stepeni.mk

'Ovako izgleda božićno drvce u glavnom gradu Makedonije. Ovo božićno drvce trebalo bi građane i slučajne prolaznike asocirati na dolazak blagdana i uvesti ih u blagdansko raspoloženje. Iz daljine se niti ne primjećuje, a kada priđete bliže vidjet ćete da je nisko, slabo ukrašeno i nažalost nakrivljeno. Na trgu je još nekoliko većih ukrasa s prepoznatljivom novogodišnjom tematikom, a iznad njih - žaruljice. Drvene kućice su postavljene, ali još nisu u funkciji. Radnici su danas popravljali rasvjetu kod njih. Građani nisu oduševljeni izborom gradskih vlasti za novogodišnje dekoracije. Neki od njih čak smatraju da nikad nije bilo gore i neukusnije', komentira televizija Telma.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Telma