SKANDAL U SKOPLJU

Nevjerojatno: Upali u toranj i prebili kontrolore leta. Zatvara se nebo nad Makedonijom?

08.01.2024 u 15:17

Bionic
Reading

Makedonsku javnost već nekoliko dana potresa nezapamćen skandal u javnom poduzeću M-NAV, zaduženom za nadzor zračnog prometa iznad te zemlje. Naime, nakon što je sindikat kontrolora leta upozorio na loše uvjete rada i stranačko zapošljavanje, skupina od osam muškaraca pretukla je dežurne kontrolore leta koji su u tom trenutku nadzirali 28 zrakoplova na nebu. Napadači su privedeni, ali ubrzo i pušteni iz pritvora, a kontrolori leta najavili su štrajk ako šefovi tog javnog poduzeća ne budu smijenjeni

Utvrđeno je da je skupinu napadača koja je tog dana upala u kontrolni toranj predvodio Bekim Neziri, zaposlenik M-NAV-a, bivši makedonski ministar gospodarstva i predsjednik lokalnog ogranka stranke DUI, članice vladajuće koalicije. On i još sedam napadača sumnjiče se za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti zračnog prometa, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje pet godina. Policija je uspjela privesti Nezirija i još četvoricu napadača, a za četvoricom se još traga.

Tužiteljstvo je tražilo pritvor za četvoricu privedenih napadača, tvrdeći da postoji opasnost od bijega ili ponavljanja kaznenog djela, a imajući u vidu to da su već nedostupni sudu. Ipak, istražni sudac Pajazit Pajaziti odredio je samo mjere opreza, obrazlažući svoju odluku tvrdnjom da tužiteljstvo nije predočilo dovoljno dokaza da je prijetilo ugrožavanje zračnog prometa.

U trenutku napada, u četvrtak 4. siječnja, napadnuti kontrolori nadzirali su 28 zrakoplova na nebu iznad Sjeverne Makedonije. Da bi stvar bila nezgodnija, u skopskoj zračnoj luci toga su dana vladali izvanredni uvjeti zbog slijetanja i polijetanja po maglovitom vremenu i smanjenoj vidljivosti te velikih kašnjenja i poremećaja redovnog reda letenja. Prava je sreća da se tog dana na nebu ništa dramatično nije dogodilo.

Kontrolori zračnog prometa skopske i ohridske zračne luke, uz podršku druga dva sindikata u M-NAV-u, objavili su da upad smatraju terorističkim činom. 'Ulazak neovlaštenih osoba u zabranjenu i zaštićenu zonu čisti je teroristički čin po svim svjetskim normama i zakonima', navode.

Zračna luka u Skoplju Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

Direktor M-NAV-a Fahrudin Hamidi u petak, dan nakon napada, nazvao je upad 'malim skandalom kakav ima svaka tvrtka' te je odbio dati ostavku, kao i još druga dvojica odgovornih direktora, svi iz redova spomenutog DUI-ja. Vlada je, međutim, već iste večeri najavila razrješenje svih članova uprave te otvaranje postupka za izbor novih. Ovo bi se trebalo dogoditi na sutrašnjoj sjednici vlade.

Ako vlada ne smijeni upravu M-NAV-a, od 10. siječnja kontrolori letenja će stupiti u štrajk na neodređeno vrijeme i zatvorit će nebo nad Makedonijom radi sigurnosti putnika, potvrdio je danas predsjednik Sindikata kontrolora letenja Aleksandar Tasevski.

'Nadamo se da će sve ovo što se dogodilo rezultirati smjenama direktora u M-NAV-u. Inače u vladi pokazuju da im ništa nije važno osim fotelja', rekao je Tasevski za Deutsche Welle. Inače, incidentu je prethodio jedan od bezbroj javnih istupa sindikalista, koji godinama upozoravaju na to da javno poduzeće za kontrolu leta, umjesto visoke ekspertize koju traži takav posao, popunjava nekompetentnim kadrovima stranaka koje upravljaju tom tvrtkom.