svijet je lopta šarena

Beroš: HUBOL-ov pogled na zdravstvo obojen samo tamnim tonovima

28.02.2024 u 17:41

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš odbacio je u srijedu prozivanja udruge HUBOL i poručio da se i on i cijela Vlada svakodnevno bore da hrvatski zdravstveni sustav bude bolji, pacijenti i zaposlenici zadovoljniji, dok je HUBOL-ov pogled na stanje u našem zdravstvu obojen samo tamnim tonovima.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ranije danas ustvrdila je u otvoreno pismo ministru Berošu da se prigodom nedavne svečanosti 150. obljetnice Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) 'samohvalio reformom', u situaciji 'kadrovske devastacije javnoga zdravstva' iz kojega su lani u inozemstvo otišla 154 liječnika.

Beroš ističe da je njegovo obraćanje - i kao liječnika i kao ministara zdravstva, na svečanosti 150.obljetnice HLZ-a i Dana hrvatskih liječnika, bilo i čestitka i zahvala i poruka kolegama liječnicama i liječnicima koji su, u svakodnevnoj suradnji s drugim zdravstvenim djelatnicima, temelj hrvatskog javnog zdravstvenog sustava.

Njima sam, dodaje "uputio i poruke o svemu što nas muči, ali i o onome što činimo da nam svima bude bolje'.

Nikad veće povećanje plaća liječnicima i zdravstvenim djelatnicima

"Zar je nikad veće povećanje plaća liječnicima i zdravstvenim djelatnicima manje vrijedno samo zato što su povećane plaće i drugim zaposlenicima u javnom i državnom sektoru? Zar obnova potresom oštećenih zgrada nije vrijedna spomena jer će novouređeni prostori sutra služiti i pacijentima i svima nama da imamo bolje uvjete rada? Zar je sramota pohvaliti se flotom brzih brodica kojima omogućavamo hitnu medicinsku pomoć svim stanovnicima otoka na Jadranu i spašavamo živote", upitao je ministar zdravstva.

Ako je malo liječnika, jer Hrvatska ima 3,8 liječnika na stotinu tisuća stanovnika, a EU prosjek je 4,2 (OECD), te ako je malo 20 posto povećanje broja liječnika od 2016., možemo razmisliti o potpunoj reorganizaciji sustava, ističe Beroš.

Ako je veliki broj prekovremenih sati, pozvao je HUBOL, kao stručno udruženje bolničkih liječnika, da zajedno s njim i s drugim strukovnim udrugama, uključujući i Hrvatsku liječničku komoru, potaknu uvođenje dvosmjenskog rada u bolnicama na dijagnostičkim pretragama, pregledima i zahvatima kako bismo optimalno koristili sve resurse – od prostornih, vremenskih do kadrovskih, sukladno iskustvima recentne prakse tijekom poslijepotresne obnove.

Vrata Ministarstva zdravstva uvijek su otvorena

Beroš napominje da HUBOL jednostrano sagledava problematiku ne uvažavajući iznesene planove koji se odnose na broj realiziranih i planiranih specijalizacija kao i činjenicu da se po prvi puta osigurava centralizirano financiranje specijalističkog usavršavanja u državnom proračunu.

"Kao što sam saslušao i uvažio sve prijedloge kolegica i kolega liječnika oko povećanja plaća i korekcija koeficijenata, spreman sam saslušati i sve vaše prijedloge, ako ih imate -  kako organizaciju rada u bolnicama prilagođavati potrebama pacijenata i našim mogućnostima, vodeći računa o tome da nam i pacijenti i liječnici budu zadovoljniji", pozvao je Beroš udrugu HUBOL.

No, dodaje, kritike i opaske HUBOL-a, više su politička debata nego iskreni dijalog struke, te su pokušaj "politiziranja stanja u javnom zdravstvu s ciljem ostvarivanja nekih drugih probitaka koji nemaju veze sa stvarnim stanjem u zdravstvu i željom za boljitak naših građana i liječništva".

Unatoč svemu, ističe Beroš, kao ministar i nadalje će činiti sve za boljitak zdravstvenog sustava, pacijenata i svih zaposlenika, a svakome tko je spreman pridružiti se zajedničkim nastojanjima, vrata Ministarstva zdravstva uvijek su otvorena.