PONUDA POSLOVA

Kraljevstvo za programera

17.04.2014 u 10:21

Bionic
Reading

Konačno dobre vijesti s tržišta rada. Kategorija IT i telekomunikacije jedna je od rijetkih u kojoj broj oglasa kontinuirano raste. U prvom kvartalu ove godine zapošljavanje se, prema podacima portala MojPosao, vratilo na razine iz proljeća 2008. To znači da je od siječnja do ožujka 2014. objavljeno gotovo 600 natječaja i ostvaren porast od 39 posto u odnosu na isti period lani

Najtraženije zanimanje je programer. Koliko su poslodavci željni zadržati dobar kadar, govori tome u prilog podatak prema kojem u 91 posto slučajeva IT-jevcima nude ugovor na neodređeno vrijeme. Uzme li se u obzir prosjek za ostale kategorije zanimanja, prema kojem (samo) 55 posto zaposlenika dobiva ugovor na neodređeno, razlika je više nego očita.

Kada zapošljavaju osobu u IT-u, poslodavcima je bitno da ona posjeduje prethodno radno iskustvo, stoga ga navode u 53 posto natječaja. U većini oglasa (92 posto) traži se visoka i viša stručna sprema. U 89 posto oglasa poslodavci traže poznavanje stranih jezika, među kojima je engleski jezik najzastupljeniji.

Prema podacima servisa MojaPlaća, prosječna mjesečna plaća za kategoriju IT i telekomunikacije je 26 posto veća od prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj i iznosi 6.724 kune. Programeri imaju 27 posto veću plaću od prosjeka.

Među gotovo 230 otvorenih natječaja iz kategorije IT i telekomunikacije izdvajamo sljedeće:

319885,322472,321043,324030
Core Incubator
traži talentirane developere (m/ž). Radno mjesto je u Zagrebu. Budući zaposlenici bit će zadužen za izradu, prilagođavanje i održavanje web aplikacija, a usko će surađivati s dizajnerima, voditeljima projekata i programerima zaduženim za servere. Idealni kandidati trebaju izvrsno poznavati JavaScript, dobro poznavati XHTML i CSS te pokazivati interes za razvoj Node.js aplikacija.

SV Group, projektno orijentirana IT tvrtka iz Zagreba, zapošljava mlađe projektante/ programere - pripravnike (m/ž). Poslodavac traži kandidate koji imaju osnovna znanja iz Java i web programiranja te vezanih tehnologija, a motivirani su za daljnje učenje. Poznavanje IBM tehnologija je prednost.

Informatička tvrtka Penta iz Pule traži nekoliko programera/ software developera (m/ž). Budući zaposlenici sudjelovat će u dizajnu i razvoju informacijskih sustava i rješenja temeljenih na Microsoftovim tehnologijama, analizirati zahtjeve klijenata, pripremati dokumentaciju te puštati u rad i održavati implementirana poslovna rješenja. Uz trogodišnje iskustvo u .NET framework i C# programiranju te SQL bazama podataka, potrebno je napredno poznavanje engleskog jezika.

Turistička agencija Adriatic.hr iz Splita traži senior PHP developera (m/ž). Odgovarajući kandidati trebaju imati dvije godine iskustva u PHP programiranju i iskustvo u objektno orijentiranom programiranju te poznavati neki od sustava za upravljanje verzijama. Poslodavac je fleksibilan kada je riječ o vrsti zaposlenja – moguće je zaposlenje za stalno ili na određeno vrijeme, kao i putem studentskog ugovora.

Posao IT stručnjaka često je težak i nezahvalan. Gotovo se podrazumijeva da je na raspolaganju u bilo koje vrijeme, rješava poteškoće korisnika i bude 'na prvoj crti obrane' krene li nešto po zlu. Moglo bi se reći da se njegov posao svodi na rješavanje problema, ponekad istih problema nekoliko puta. Kratki rokovi nisu neuobičajeni, stoga su IT-jevci vrlo često izloženi pritisku koji im mogu olakšati dobre komunikacijske vještine.

Što čini dobrog IT profesionalca i zašto je dobra komunikacija važna u IT sektoru, ali i koje su ostale vještine važne za uspješno poslovanje i suradnju, pročitajte u savjetu. Mogao bi vam pomoći već na sljedećem intervjuu za posao.