prstenov poslovni forum

Plenković: Još nekoliko godina imat ćemo veliku potražnju za radnom snagom

10.04.2024 u 14:33

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je ustvrdio da će u Hrvatskoj još nekoliko godina vladati velika potražnja za radnom snagom, poručio da će Hrvatska i dalje dizati svoj prosjek razvijenosti, te istaknuo da nam neće biti uskraćeni europski novci

U Hrvatskoj paralelno traje obnova nakon potresa 2020., grade se ceste, željeznice, mostovi, za što nemamo dovoljno građevinskih tvrtki i radnika. I zato ta ogromna potražnja, koja i utječe na naš gospodarski rast i koja će trajati još nekoliko godina", rekao je Plenković u uvodnom govoru poslovnog foruma "Migracije - tržište rada - administracija" koji je organizirala u Zagrebu udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten".

Premijer je odbacio tezu da će uskoro za Hrvatsku nestati europskog novca, za koju je rekao da je nedavno "ubačena u eter". Rekao je i da je Hrvatska u proteklih 11 godina u plusu od 14,5 milijardi eura u odnosu na ono što je uplatila u europski proračun.

"Hrvatska je u prošloj godini imala rast BDP-a od 2,8 posto, pet puta veći od prosjeka EU", ustvrdio je premijer. To se osjetilo u turizmu, u uslužnim djelatnostima, u ugostiteljstvu, prometu, svemu što je vezano uz turizam u mjeri u kojoj smo 2023. godine došli po broju dolazaka i noćenja na razinu rekordne 2019., kazao je.

Prihod od turizma narastao je do 80 posto u samo osam godina, što zahtijeva kvalitetnu uslugu i dovoljno radnika za sve dužu turističku sezonu, poručio je.

  • +27
Prstenovi poslovni forum Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Zato moramo imati dovoljno radne snage. Tu radnu snagu više ne možemo tradicionalno osigurati na našem tržištu rada, primjerice našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine ili drugih država jugoistoka Europe, već moramo posegnuti puno šire".

U javnoj raspravi je zakon o strancima koji će regulirati strukturirati dolazak ljudi sa potrebnom kvalifikacijom u Hrvatskoj i popuniti ona radna mjesta za koja kod nas nema više dovoljno ljudi, s obzirom na gospodarski rast i potražnju, poručio je premijer.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako konferencija uzima u obzir globalne izazove, kretanja na tržištu rada i brojna druga pitanja za koje vjeruje da će ih hrvatska Vlada uspješno riješiti kao i prethodne. U iznimno složenim globalnim odnosima Hrvatska ima zapaženu ulogu, moramo odgovoriti na nove izazove klimatske promjene i migracije te dodao kako istaknutu ulogu imaju Hrvati iz BiH i približavanje BiH Europskoj uniji.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je pak kako će Hrvatska biti otvorena i prosperitetna zemlja, omogućiti sunarodnjacima iz BiH da se uključe u njezin rast i razvoj, ali i pokazati kako se zna nositi s problemom ilegalnih imigracija.

Partneri u EU pozdravljaju način na koji to Hrvatska sustavno čini, a neke zemlje pokušavaju i kopirati naš model, ustvrdio je Božinović. Napomenuo je kako je broj izdanih radnih dozvola (52.000)u odnosu na godinu ranije povećan za 38 posto te također podsjetio na izmjene Zakona o strancima i Zakon o državljanstvu.

Hrvatska je kroz povijest dala mnoge iseljenike, a sada se u nju doseljavaju, ustvrdio je te dodao da su među najbrojnijima doseljenicima radnici iz BiH. Uoči predstojeće turističke sezone hrvatski sigurnosni i sustav poduzima sve da ona protekne u najboljem redu, poručio je.

Ministar rada Marin Piletić istaknuo je pak kako Vlada ima jednu od temeljnih zadaća osnažiti položaj Hrvata u BiH te da će ovih dana biti dodijeljeni ugovori za koja su osigurana značajna sredstva te da bi Hrvatska bez imigracija bila siromašnija zemlja.

Hrvatska se nalazi u izazovnoj poziciji s obzirom na tržište rada, ustvrdio je poručivši kako je sada administracija puno jednostavnija i brža što omogućava lakše poslovanje.