MOVA GENERACIJA

Stiže Wi-Fi 7: Evo zašto biste ga trebali koristiti

11.03.2024 u 20:45

Bionic
Reading

Donosimo pregled razloga zašto biste trebali razmotriti prijelaz na novu generaciju bežičnog prijenosa podataka

Wi-Fi 7 nova je generacija standarda za prijenos podataka, koja je već ugrađena u pojedine uređaje (poput, primjerice, pametnih telefona).

Do kraja ove godine bi se trebala naći u svim laptopima na tržištu, da bi do kraja 2025. bila prisutna na većim globalnim tržištima. Trebate li se i vi uključiti u taj trend? Pogledajmo nekoliko argumenata koji idu tome u prilog.

Brži Wi-Fi

Wi-Fi 7 bi trebao omogućiti prijenos podataka brzinom do 46 gigabita po sekundi, što je tri puta (i onda još malo) brže od Wi-Fija 6, koji može dosegnuti 9,6 Gbps.

Imajte na umu kako je brzina prijenosa od 46 Gbps postignuta u laboratorijskim uvjetima, koje će biti teško ponoviti na vašoj kućnoj ili uredskoj mreži. Ipak, novi router mogao bi svejedno postići daleko veće brzine od sadašnjih.

Bolja propusnost

Wi-Fi 7 dolazi s dvije značajne nadogradnje dizajnirane za poboljšanje mrežne propusnosti i kapaciteta: Wi-Fi kanale na 320 MHz i 4K kvadraturnu amplitudnu modulaciju (QAM).

Vaš Wi-Fi usmjerivač šalje signal preko Wi-Fi pojaseva od 2,4 GHz i 5 GHz (iako Wi-Fi 6E i Wi-Fi 7 usmjerivači također emitiraju na novom pojasu od 6 GHz). Unutar tih pojaseva nalaze se Wi-Fi kanali putem kojih vaš usmjerivač šalje podatke vašim uređajima.

Zamislite Wi-Fi pojaseve kao autoceste, a Wi-Fi kanale kao trake. Što više ljudi koristi jedan kanal, veća je vjerojatnost da će postati zagušen.

Svaki Wi-Fi kanal ima postavljeni kapacitet, mjeren u megahercima. Što je ta brojka manja, veća je vjerojatnost da će kanal imati spor protok podataka. Širi kanali (više MHz) mogu brže obraditi više podataka, što znači veće brzine interneta.

Kvadraturna amplitudna modulacija mjeri koliko se podataka šalje sa svakim signalom.

Nadogradnja Wi-F7 na 4K-QAM s 1024-QAM-a Wi-Fi 6 trebala bi značajno poboljšati učinkovitost mreže i smanjiti latenciju, posebno u situacijama kada su na mrežu Wi-fija povezani brojni uređaji.

Manje zagušenja, podrška za Wi-Fi 6 GHz

U skladu s gore opisanom analogijom, Wi-Fi pojas od 6 GHz dodaje još jednu autocestu vašoj Wi-Fi mreži. Kako je riječ o razmjerno novom pojasu, neko će vrijeme ostati nezagušen drugim uređajima jer ga neće koristiti oni koji ga ne podržavaju.

To je potencijalno korisno jer može smanjiti smetnje u, primjerice, zagušenim područjima s brojnim preklapajućim mrežama (poput stambene zgrade).

Podrška za uređaje s Wi-Fi 7

Uređaja s podrškom za Wi-Fi 7 nema još puno, ali neki su već bili predstavljeni tijekom sajma CES 2024. Među njima su, primjerice, top modeli pametnih telefona kao što su Honor Magic 6 Pro, Xiaomi 14 Ultra i Google Pixel 8 Pro.

Ulaganje u budućnost

Wi-Fi 8 trebao bi se pojaviti do 2028. godine, što znači kako bi sedmica mogla opsluživati vašu mrežu tijekom nekoliko nadolazećih godina.

Stoga nije loše što prije se prebaciti na novu generaciju, piše Make Use Of. Naravno, ako Wi-Fi 6 zadovoljava vaše sadašnje potrebe, nema potrebe za velikom žurbom. Wi-Fi 7 će biti tu kad ćete biti spremni za njega.