TEHNO SAVJETI

Želite poboljšati svoju digitalnu sigurnost? Isprobajte ove brzopotezne trikove

09.03.2024 u 16:16

Bionic
Reading

Vaš sljedeći korak prema sigurnijem korištenju svakodnevne tehnologije ne mora biti kompliciran

Recimo da kupujete dar ili radite nešto osobno i netko ušeće u sobu. Nema problema - samo pritisnite Command + M na Macu ili Windows + M na Windows računalu kako biste trenutno minimizirali program koji ste otvorili. Ovo je samo jedan od malih savjeta i trikova koji čine korištenje vaše tehnologije boljim.

Applea prati gdje idete i koliko često posjećujete to mjesto kako bi mogao dati prijedloge na temelju onoga što naziva značajnim lokacijama. Možete ih vidjeti kao kalendarske događaje ili upozorenja o uputama na karti. Ova lista je dosta korisna, ali nekome se možda neće svidjeti. Na sreću, sve sakupljene podatke možete izbrisati.

Naravno, korisno je, ali ne sviđa se svima. Možete očistiti ovaj popis odlaskom u postavke. Na svom iPhoneu idite na Postavke > Privatnost i sigurnost > Lokacijske usluge > Usluge sustava. Dodirnite Značajne lokacije i tamo pritisnite gumb Očisti povijest.

Ponekad šaljete više od selfija

Mnogi ljudi nisu svjestni što dijele kad šalju sliku putem poruka. Gotovo svaka društvena mreža uklanja metapodatke koji otkrivaju sitne detalje fotografije, kao što su kada, gdje i kako je snimljena. Međutim, ti podaci nisu zaštićeni ako pošaljete sliku, a vi ih možete osigurati.

Za zaustavljanje dijeljenja lokacije na iPhoneu otvorite sliku koju želite poslati i dodirnite gumb za dijeljenje. Odaberite Opcije i isključite Lokacija. Dodirnite Gotovo. Da biste potpuno onemogućili praćenje lokacije u svojoj kameri otvorite postavke. Dodirnite Privatnost i sigurnost > Lokacijske usluge. Pomaknite se prema dolje, dodirnite Kamera, zatim odaberite Nikad

Ako koristite Android, podatke o lokaciji na pojedinoj fotografiji možete obrisati ulaskom u galeriju i biranjem fotografije, biranjem stavke Detalji (to može biti izbornik s tri točke) i pritiskom na Ukloni podatke o lokaciji.

Ne koristite Bluetooth? Isključite ga

Bluetooth radi slično kao Wi-Fi i mobilne mreže, ali obavlja jednostavnije zadatke na manjim udaljenostima. Za korištenje Bluetootha nije vam potreban mobilni signal ili mrežna veza, a on ne koristi podatke. Kao i svaka druga veza, nije sto posto sigurna, piše Fox News.

Hakeri i prevaranti moraju biti blizu vas da bi koristili Bluetooth za otmicu vašeg telefona. Ali u gotovo svakom javnom prostoru, strancima ste na dohvat ruke. Ako brinete za privatnost, Isključite Bluetooth kada ga ne koristite. Održavanje stalno aktivnim čini vaš uređaj vidljivijim. Kao bonus, držanje Bluetootha isključenim produžit će trajanje baterije vašeg uređaja.

Na iPhoneu idite na Postavke > Bluetooth i isključite ga. Također možete prijeći prstom prema dolje s gornjeg desnog kuta zaslona kako biste otvorili Kontrolni centar i dodirnuti ikonu Bluetooth. Isti koraci vrijede i za Android telefone. Idite na Postavke > Povezani uređaji > Postavke veze > Bluetooth i isključite ga. (Napomena: koraci se razlikuju ovisno o modelu vašeg telefona. Pogledajte ili potražite Bluetooth ako ovi koraci ne odgovaraju vašem telefonu.)