TEHNO PREGLED

Prozirni TV, novi 8K uređaji... Pogledajte što je novo u svijetu televizora

06.09.2019 u 12:25

Bionic
Reading

U sklopu sajma potrošačke elektronike IFA i netom prije njega predstavljeno je više novih televizora, kao i koncepata s kojima se poigravaju veliki proizvođači

Panasonic je na sajmu IFA u Berlinu predstavio dva nova prototipa televizora.

Prvi, kodnog naziva MegaCon (skraćenica od mega kontrast), ima LCD zaslon s dvostrukim panelom. Koristi vanjski panel razlučivosti 4K u kombinaciji s monokromatskim unutrašnjim panelom kako bi modulirao izravno LED pozadinsko osvjetljenje, nudeći tako zatamnjivanje na razini piksela i omjer kontrasta od 1 000 000:1.

U Panasonicu tvrde kako ovaj televizor može na neodređeno vrijeme zadržati vršnu svjetlinu od 1000 nita na čitavom području uz istovremeno pokrivanje 99 posto DCI P3 standarda boje.

Drugi, o kojem smo već pisali, nudi prozirni OLED zaslon koji izgledom podsjeća na staklenu vitrinu s drvenim okvirom. Taj je zaslon rezultat konceptualnog istraživačkog projekta tvrtki Panasonic i Vitra. Dizajnirali su ga skandinavski dizajner Daniel Rybakken i Panasonic Design Kyoto.

Iz Panasonica su također poručili kako će dio njihovih televizora iz ponude za 2020. godinu podržavati način rada Filmmaker. Riječ je o unaprijed postavljenom televizijskom načinu prikaza koji onemogućuje određene značajke postprocesiranja kao što je zaglađivanje kretanja, smanjenje šuma...

tehno odabir

Tražite televizor? Ovi su modeli obilježili 2018. godinu

Pogledaj galeriju

U Samsungu su prošlogodišnjoj liniji QLED televizora rezolucije 8K sad pridodali i model sa zaslonom dijagonale 55 inča (139,7 centimetara), koji bi od rujna trebao postati globalno dostupan.

LG je nekoliko dana prije početka sajma IFA najavio kako počinje s prodajom prvog 8K OLED televizora na svijetu (model 88Z9) i svog 8K NanoCell televizora (model 75SM99). Oba će modela stići prvo na tržišta u Australiji, Njemačkoj, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

88-inčni (222,5 cm) Signature OLED 8K TV (model 88Z9) donosi 8K Ultra HD razlučivost (7.680 puta 4.320 piksela) s 33 milijuna samoosvjetljujućih piksela, što je 16 puta veći broj piksela nego puni HD i četiri puta više nego UHD. Ima stalak od brušenog aluminija i zaslon gotovo bez okvira te integrirani sustav zvučnika snage 80 W.

75-inčni (190,5 cm) 8K NanoCell opremljen je tehnologijom Nano Display za filtriranje slike i Nano Black za poboljšani prikaz crne te bolji kontrast.

Oba televizora nude upscaling i poboljšano smanjenje šuma, tvrde u LG-ju, zahvaljujući drugoj generaciji procesora α (Alpha) 9 te podršku za HDR, platformu WiSA Ready za bežično kućno kino s nekomprimiranim16-bitnim zvukom do 5.1 kanala, kao i Apple AirPlay 2 i HomeKit na više od 140 tržišta.

Na odabranim tržištima ovi televizori nude ugrađene verzije usluga Google Assistant i Amazon Alexa.