NOVITETI

Stigla je Xperia 5, evo što možete očekivati

06.09.2019 u 09:45

Bionic
Reading

Tijekom sajma IFA 2019 u Berlinu Sony je predstavio novo izdanje top modela svog pametnog telefona

Xperia 5 upakirana je u metalno kućište i zaštitno staklo Corning Gorilla 6. Nešto je manja i kompaktnija od prethodnika. Kao i prijašnji modeli, otporna je na vodu (IP65/68).

OLED zaslon je pune HD razlučivosti, dijagonale 6,1 inč (15,4 centimetara) i omjera stranica 21:9, s podrškom za HDR i tehnologijom BRAVIA.

Pogoni ju osmojezgreni Qualcommov procesor Snapdragon 855 radnog takta do 2,84 GHz, s integriranim modemom X24 LTE koji podržava gigabitni prijenos podataka te tehnologijom 4 x 4 MIMO za bolju povezanost u područjima s lošijim signalom za mreže LTE.

Tu su još i grafička kartica Adreno 640, šest gigabajta RAM-a i 128 GB ugrađene memorije koju je moguće proširiti do jednog terabajta, ali samo na modelima s podrškom za dvije kartice SIM.

TEHNO IZBOR

Pogledajte jeftinije smartfone za svačiji ukus i džep

Pogledaj galeriju

Xperia 5 opremljena je procesorom za obradu slike BIONZ X i kamerom s tri objektiva straga (od kojih je jedan širokokutni i jedaa s teleobjektivom), otvorima blende od f/1.6 do f/2.4, senzorima od 12 megapiksela i stabilizatorom slike Optical SteadyShot. Može snimati video rezolucije do 2.160 piksela pri do 30 sličica u sekundi. Zadržana je tehnologija autofokusa AF.

Prednja kamera ima senzor od osam MP i otvorom blende f/2.0.

Baterija je kapaciteta 3.410 mAh, s podrškom za brzo punjenje (18 W) i načinom rada Smart Stamina.

U novu Sonyjevu perjanicu ugrađeni su stereo zvučnici s tehnologijom Dolby Atmos. Podržani su zvuk visoke razlučivosti za žični ili bežični prijenos, kao i tehnologija DSEE HX.

Operativni sustav je Android 9 Pie. Način rada Game Enhancer unaprijeđen je kako bi omogućio snimanje zaslona uz 20 sličica po sekundi i sintetiziranje glasa.

Nova opcija Smart Connectivity analizira signale Wi-Fija kako bi predvidjela eventualne probleme s vezom u bliskoj budućnosti pri čemu, tvrde u Sonyju, koristi dubinsko učenje. Automatski će se prebaciti na mrežu LTE ako nasluti kako bi moglo biti problema s Wi-Fijem.

Xperia 5 dolazi u plavom, crvenom, crnom i sivom izdanju. Bit će dostupna za prednarudžbu od idućeg tjedna na odabranim europskim tržištima, u paketu s bežičnim slušalicama WF-1000XM3. Početna cijena u Europi bi joj trebala biti 799 eura.