BESPOKE AI 2024

Ekskluzivno iz Pariza: AI i internet stvari: Kako Samsung vidi budućnost kućanskih uređaja

03.04.2024 u 17:46

Bionic
Reading

U prvom planu su ušteda i jednostavnost korištenja, no izvjesno je kako smo na pragu doba u kojem će hiperpovezivost postati sveprisutnom

Samsung Electronics predstavio je novu liniju kućanskih uređaja iz pet godina stare serije Bespoke AI u nizu događanja u New Yorku (Sjedinjene Države), Parizu (Francuska) i Seoulu (Južna Koreja).

Tportal je bio jedini hrvatski medij prisutan na predstavljanju namijenjenom europskom, za Samsung jednom od ključnih globalnih tržišta.

Što, dakle, možemo očekivati od južnokorejskog diva kad je riječ o kućanskim uređajima i umjetnoj inteligenciji? Pa, krenimo redom.

Dva ključna elementa

Dojam koji je ostao nakon višesatne prezentacije mogao bi biti sažet u dva ključna elementa - ušteda i jednostavnost korištenja - kojima je sve ostalo podređeno, na ovaj ili onaj način.

Iako je dizajn i dalje bitan (uključujući, primjerice, mogućnost postavljanja panela na prednju stranu hladnjaka kako bi se izgled prilagodilo vlastitim potrebama i željama), iako se puno toga radi kako bi se olakšao nevidljivi teret kućanskih poslova (na koje odlazi i više od 30 sati tjedno), najvažniji dio priče oko novih uređaja ipak se vrti oko toga koliko mogu uštedjeti i kako prosječan korisnik može što lakše savladati sve kompleksniju tehnologiju.

Bilo je također očito kako smo na pragu doba u kojem će hiperpovezivost malo po malo ući i u naše domove. No, to je tema za neku posve novu priču.

Između ostalog, u Parizu smo mogli čuti kako će novi uređaji donijeti uštede u rasponu od 15 (kad su hladnjaci u pitanju) do čak 70 posto (kad je riječ o perilicama za rublje).

Potonje je doista impresivna brojka, čak i ako se uzme u obzir uobičajeno marketinško pretjerivanje, pa i pitanje što je korišteno kao baza za usporedbu. U ovom slučaju, to je bilo pranje u toploj vodi.

No, imajući u vidu kako su hladnjaci uređaji koji su stalni potrošači, ni tih 15 posto nikako nije zanemarivo.

Raznim putevima do ušteda

Do ušteda uređaji dolaze na razne, više ili manje pametne načine.

Perilice, primjerice, mogu temeljem razlike u težini razlučiti osjetljivu robu za pranje od manje osjetljive, pa vas upozoriti ako ste ju kojim slučajem pomiješali.

Ne razlikuju podjednako dobro i boje, doduše, tako da ćete i dalje morati paziti pri razdvajanju bijelog od šarenog rublja. Ipak, i ovo je zanimljiv korak naprijed.

Također mogu procijeniti koliko rublja imaju u bubnju i koliko je prljavo te prema tome dozirati potrebnu količinu vode i deterdženta, kao i odrediti duljinu pranja.

Ušteda bi trebala biti ostvarena i u načinu na koji deterdžent biva ubrizgan u stroj, kao i korištenjem tehnologije Bubble Shot, koja štedi pumpajući vodu unutar bubnja i raspršujući je na vrhu.

Hladnjaci koji vas prate i poznaju

Široki hladnjak povećeg kapaciteta (do 538 litara) dobio je ocjenu 'A' prema europskim energetskim standardima zahvaljujući novom inverterskom kompresoru pojačanom umjetnom inteligencijom.

Može prepoznati u kakvoj okolini radi i tome prilagoditi potrošnju energije, a također i prati što radite s njime (primjerice, koliko često otvarate i zatvarate vrata).

Za smanjenje i optimizaciju potrošnje koristi i dva sustava hlađenja - jedan za zamrzivač, drugi za glavni dio hladnjaka.

S njime je moguće povezati se dok ste u kupovini kako biste provjerili što trebate nadokupiti.

Prepoznat će hranu koju ste pohranili u njega i dati vam preporuke što s njom možete učiniti, kao i upozoriti vas kad joj ističe rok trajanja.

Uzgred budi rečeno, predstavljen je i robotski usisavač koji ide korak dalje, pa se neće napuniti do kraja dok je skuplja tarifa osim ako mu to izričito ne naložite, već će pričekati s punjenjem dok struja nije jeftinija.

SmartThings sve drži pod kontrolom

Za jednostavnije korištenje uglavnom su zadužena dva noviteta.

Prvi je Calm Onboarding, značajka koja bi trebala automatski registrirati kupljene uređaje u aplikaciji SmartThings temeljem korisničkog računa pri Samsunga upotrijebljenog pri kupovini u web shopu te tvrtke.

Drugi je usluga Smart Forward, koja nudi mogućnost automatskog redovnog softverskog nadograđivanja putem aplikacije SmartThings.

Nadogradnje će ići putem wi-fija. Ako bežična mreža zbog bilo kojeg razloga nije dostupna, sustav će pričekati dok to ne postane. Za nuždu je moguće nadogradnje obaviti i uz pomoć mobilnog interneta i Bluetootha, ali ne za sve uređaje.

Također ima i zgodnih trikova, poput primjerice povezivanja pametnog telefona s hladnjakom tako što ćete blago kucnuti manji uređaj o veći.

Ipak, i dalje je glavna aplikacija SmartThings, koja drži sve te raznovrsne konce i niti skupa.

Praćenje i upravljanje potrošnjom

LCD zasloni su posvuda.

Veći je ugrađen u prednji dio hladnjaka, dok je manji (dijagonale sedam inča, odnosno 17,78 centimatara) svoje mjesto našao u perilici, ali i u indukcijskoj ploči za kuhanje.

Osim za upravljanje uređajem, ti zasloni mogu poslužiti i kao platforma za zabavu, kao i jednostavan kontrolni centar za druge povezane Samsungove uređaje korištenjem aplikacije SmartThings.

U pojedine modele hladnjaka ugrađen je zvučnik, putem kojeg možete reproducirati glazbu s YouTubea, podcaste sa Spotifyja i niza drugih aplikacija.

Razvijena je i posebna aplikacija - 3D Map View - koju je moguće koristiti kako za kontrolu i nadzor rada uređaja, tako i za upravljanje njima na daljinu.

SmartThings Energy omogućuje praćenje i kontrolu količine potrošene energije povezanih Samsungovih uređaja.

Kako je rečeno tijekom prezentacije, osim Samsungovim bit će moguće upravljati i drugim uređajima (primjerice, Philipsovim pametnim žaruljama), ako su na popisu podržanih uređaja.

Međupovezivost i sigurnost

Snažan je naglasak na međupovezivosti. Tako, primjerice, novi Samsungov hladnjak može - uz vaše odobrenje - dati upute povezanoj pećnici na koliku temperaturu se treba zagrijati kako bi bila spremna za pripremu hrane.

Pećnica je, s druge strane, opremljena kamerama i senzorima koji će vas upozoriti da bi to što pripremate moglo zagorjeti, pa i zaustaviti pečenje ukaže li se za time potreba.

Nova značajka Mobile Smart Connect omogućuje primanje obavijesti kada su registrirani uređaji u blizini.

Ova skočna obavijest uključuje brzi izbornik za kontrolu ključnih funkcija uređaja izravno s pametnog telefona, pa ga možete koristiti umjesto daljinskog upravljača za, primjerice, klimu.

Za sigurnost će biti zadužena Samsungova platforma Knox Matrix, koja bi trebala štititi sve korisničke podatke pohranjene na povezanim uređajima.

Buduća platforma za prodaju energije?

Većina predstavljenih uređaja već je dostupna na hrvatskom tržištu.

U Samsungu su uvjereni kako njihovi sustavi umreženih uređaja i pratećih aplikacija mogu poslužiti i kao temelj za povezivanje s proizvodnjom električne energije putem solarnih panela te njenim upravljanjem i prodajom.

No, za to će trebati pričekati uspostavu odgovarajućih partnerstva na hrvatskom tržištu. Pitat ćemo Samsung kako to napreduje u nekom trenutku, pa vam javiti.