GROK

Novo Muskovo obećanje: Njegov AI chatbot bit će dostupan svima

12.03.2024 u 13:45

Bionic
Reading

Tvrtka xAI će objaviti računalni kod na kojem se temelji robot za brbljanje Grok, što će svima koji znaju kako to učiniti omogućiti njegovo korištenje i modifikaciju

Nakon što je ovog mjeseca tužio OpenAI, tvrdeći da je tvrtka postala previše zatvorenom, Elon Musk je najavio kako će svog robota za brbljanje Groka učiniti dostupnim svima.

Preciznije rečeno, xAI će objaviti računalni kod na kojem se temelji Grok, što će svima koji znaju kako to učiniti omogućiti njegovo korištenje i modifikaciju.

OpenAI je ponudio osnovnu inačicu ChatGPT-ja i veliki jezični model na kojem se temelji besplatno na korištenje, ali je njegov računalni kod ostao u tajnosti. Musk prethodno nije podijelio puno informacija o poslovnom modelu za Grok ili xAI, a chatbot je bio dostupan samo pretplatnicima na Premium X.

Pristranost umjetne inteligencije

Nakon što je optužio svoje suosnivače OpenAI-ja kako nisu ispunili obećanje i učinili svoju umjetnu inteligenciju dostupnu svima, moguće je kako je Musk ocijenio kako mora otvoriti vlastiti chatbot, ne bi li pokazao kako nije licemjer. OpenAI je odgovorio na Muskovu tužbu objavljivanjem e-poruka između Muska i drugih, u kojima se činilo kako podupire ideju da se tehnologija tvrtke učini zatvorenijom kako postaje moćnijom.

Musk je uložio više od 40 milijuna američkih dolara u OpenAI prije nego što je odustao od projekta 2018. Kada je Musk prvi put objavio da je Grok u razvoju, obećao je kako će biti manje politički pristran od ChatGPT-ja ili drugih modela umjetne inteligencije, koje su on i drugi s desnim orijentiranim stavovima kritizirali da su previše liberalni.

Testovi koje su proveli Wired i drugi brzo su pokazali kako, iako Grok može usvojiti provokativan stil, taj chat nije jako pristran na ovaj ili onaj način. To je otkrilo moguće izazove usklađivanja modela umjetne inteligencije s određenim političkim i inim svjetonazorom.

Na istoj strani s Markom Zuckerbergom

Grok otvorenog koda bi mogao pomoći Musku u skretanju pozornosti na umjetnu inteligenciju koju razvijaju u njegovoj tvrtci. Ograničavanje pristupa Groku samo na plaćene pretplatnike X-a, jedne od manjih globalnih društvenih platformi, za posljedicu ima značajno manji broj korisnika od ChatGPT-ja ili Googleovog Geminija.

Izdavanje Groka moglo bi potaknuti programere na korištenje i nadogradnju tog modela, što bi moglo dovesti do većeg broja korisnika. To bi xAI-ju moglo pružiti podatke koje može koristiti za poboljšanje svoje tehnologije. Otvaranje Groka također bi Muska svrstalo uz pristup generativnoj umjetnoj inteligenciji tvrtke Meta Platforms.

Metini modeli otvorenog koda, poput Llame 2, postali su popularni među programerima jer se mogu u potpunosti prilagoditi i prilagoditi različitim upotrebama.

No, usvajanje slične strategije moglo bi dodatno uvući Muska u sve veću raspravu o prednostima i rizicima davanja bilo kome pristupa najmoćnijim modelima umjetne inteligencije. Mnogi stručnjaci za umjetnu inteligenciju tvrde kako modeli umjetne inteligencije otvorenog izvora imaju značajne prednosti kao što su povećanje transparentnosti i širenje pristupa.

Kolika je otvorenost poželjna?

Ipak, značajan broj istraživača umjetne inteligencije vjeruje da će, kako umjetna inteligencija postaje sve sposobnija, možda biti potrebno ograničiti pristup određenim modelima.

Uz zabrinutost da bi budući modeli umjetne inteligencije mogli postati neposlušni i varljivi, što bi ih učinilo teškim za kontrolu, neki stručnjaci sugeriraju kako čak i današnji modeli mogu pomoći u stvaranju opasnih dezinformacija ili proizvodnji kemijskog ili biološkog oružja.

Prošlog je mjeseca objavljen istraživački rad u sklopu kojeg su pregledane različite procjene rizika modela umjetne inteligencije. Zaključak je bio kako bi takvi strahovi mogli biti preuranjeni. Ipak, istaknuto je kako još ne postoje pouzdani i sustavni načini mjerenja opasnosti koju predstavljaju modeli umjetne inteligencije.

Iako je xAI puno mlađi i manji AI projekt od OpenAI-ja, uz Muskove značajne resurse Grok ima potencijal postati vrlo moćan model umjetne inteligencije.