UDAR NA LIDERE

Rat za AI talente u Europi jača, Googleov DeepMind pod sve većim pritiskom

11.03.2024 u 11:55

Bionic
Reading

Priljev novih tvrtki zahuktava bitku za tehničke talente u Europi, stavljajući tvrtke poput Googleovog DeepMinda pred izbor: hoće li pristati na povećane troškove ili izgubiti potencijalno najbolje stručnjake

UspjehOpenAI-jevog ChatGPT-a potaknuo je investitore koji su ulagali novac u obećavajuće startupove, nadajući se uspjehu preko noći.

Na valu ulaganja, mnoštvo stranih tvrtki za umjetnu inteligenciju - uključujući kanadski Cohere te američke Anthropic i OpenAI - otvorilo je urede u Europi prošle godine, dodatno pojačavajući pritisak na tehnološke tvrtke koje već pokušavaju privući i zadržati talente u regiji.

Osnovan 2010. godine i od 2014. u Googleovom vlasništvu, londonski DeepMind stekao je ime primjenom umjetne inteligencije na široki spektar područja, od društvenih igara do strukturne biologije.

Sada se tvrtka suočava s mnoštvom dobro financiranih suparnika koji jurišaju na njen teritorij, a sve veći broj njezinih zaposlenika daje otkaze kako bi pokrenuli vlastite pothvate.

Osim novca, stručnjacima koji se odlučuju na odlazak zanimljiva je i mogućnost utjecaja na razvoj tvrtke, što je puno teže u etabliranim imenima poput DeepMinda.

Visokoprofilni odlasci

Nedavni visokoprofilni odlasci uključuju suosnivača Mustafu Suleymana, koji je osnovao Inflection AI sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Kaliforniji zajedno s LinkedIn milijarderom Reidom Hoffmanom, i znanstvenika Arthura Menscha, sada izvršnog direktora Mistral AI-ja.

Obje su tvrtke procijenjene na više milijardi dolara nedugo nakon osnivanja. U očitom nastojanju obeshrabrivanja osoblja u pridruživanju drugim tvrtkama ili pokretanju vlastitih, DeepMind je nekolicini više rangiranih istraživača ranije ove godine dao pristup ograničenim dionicama vrijednim milijune dolara, piše Reuters.

Projenjuje se kako je povećana potražnja za stručnjacima dovela do eksponencijalnog povećanja plaća za visoko rangirane direktore u tvrtkama koje se bave umjetnom inteligencijom u Velikoj Britaniji. Onima s plaćama od oko 350 tisuća funti godišnje plaće su skočile za 50 do 100 tisuća funti.

Cohere, gdje dizajniraju interne chatbotove i druge alate, angažirao je Phila Blunsoma, vodećeg istraživača u DeepMindu sedam godina, kao svog glavnog znanstvenika 2022. godine. Sebastian Ruder također se pridružio Cohereu iz DeepMinda u siječnju.

Suleyman je nedavno počeo regrutirati tehničko osoblje sa sjedištem u Londonu za Inflection AI, dok je Menschov Mistral brzo postao jedan od najpropulzivnijih startupa na kontinentu, prikupivši 415 milijuna američkih dolara investicija u prosincu prošle godine.

OpenAI je otvorio svoj prvi međunarodni ured u Londonu prošle godine, nakon čega je ubrzo uslijedio drugi u Dublinu. To bi trebali biti tek prvi koraci jer je u planu širenje u druge države.

Cohere je otvorio svoj ured u Velikoj Britaniji prošle godine. Planiraju udvostručiti broj zaposlenih na 50. Rat nad talentima znači da su radnici u sve boljoj poziciji za postavljanje zahtjeva svojim budućim poslodavcima.

Londonska audio tvrtka za umjetnu inteligenciju ElevenLabs nudi novim zaposlenicima dioničke opcije, velikodušne plaće i rad na daljinu, iako većina oglašenih poslova traži da zaposlenici trebaju biti smješteni u Europi.

Nakon što je nedavno prikupila 80 milijuna dolara financiranja od tvrtki rizičnog kapitala kao što su a16z i Sequoia, tvrtka planira uskoro udvostručiti ukupni broj zaposlenih na 100. Pariški startup Bioptimus, koji su također osnovali bivši djelatnici DeepMinda, prikupio je 35 milijuna dolara u veljači.