TEHNO SAVJETI

Najvažnije na jednom mjestu: Kako pravilno očistiti pametni telefon

07.04.2024 u 14:46

Bionic
Reading

Važno je održavati mobitel u dobrom stanju, kako iznutra, tako i izvana. Nije to ni teško ni komplicirano, ali ima pojedinosti na koje trebate obratiti pozornost

Pametne telefone koristimo svaki dan, pa nije ni čudno to što se na njima i u njima brzo nakuplja prljavština. Donosimo pregled savjeta i trikova kako možete temeljito očistiti svoj uređaj.

Što izbjegavati prilikom čišćenja pametnog telefona

Krenimo od vode. Iako ćete je trebati u nekim situacijama, nemojte je nikad izravno nanositi na pametni telefon, već navlažite krpu pa onda njome prebrišite zaslon.

Izbjegavajte abrazivne materijale ili vrlo jake kemikalije da ne biste oštetili zaslon, leću kamere i druge osjetljive dijelove.

Umjesto toga odaberite proizvode za čišćenje koji su sigurni za pametne telefone - recimo, izopropilni ili etilni alkohol, malu količinu vode...

1) Kako očistiti zaslon pametnog telefona

Za čišćenje zaslona najbolje je koristiti krpu od mikrovlakana jer WC papir, kuhinjski ručnici i slični materijali mogu ostaviti vlaknaste ostatke. Što se sredstava za čišćenje tiče, koristite već spomenute alkohole, malu količinu vode ili dezinfekcijsku maramicu.

Na krpu od mikrovlakana nanesite samo malu količinu tekućine, bez obzira na to koristite li vodu ili alkohol. Nakon što je mali dio tkanine vlažan, nježno malim kružnim pokretima protrljajte po zaslonu telefona. Trebali biste to učiniti nekoliko puta da biste pokupili svu prljavštinu.

Izbjegavajte prednji zvučnik i okvire te se fokusirajte na zaslon. Tekućina ne smije dospjeti u unutrašnjost uređaja. Nakon toga možete obrisati telefon suhom krpom od mikrovlakana da biste uklonili zaostalu prašinu i prljavštinu.

Isti postupak možete ponoviti prilikom čišćenja stražnje strane pametnog telefona. Kad na red dođu leće kamere, činite to vrlo nježno.

2) Kako čistiti utor za punjenje i slušalice pametnog telefona

Pri čišćenju bilo kojeg utora morate biti vrlo oprezni da ih ne biste oštetili. Postoji nekoliko načina za čišćenje utora za punjenje ili slušalice na pametnom telefonu.

Možete upotrijebiti limenku komprimiranog zraka za izbacivanje krhotina iz otvora. Nemojte pritom gurati mlaznicu za komprimirani zrak u bilo koji utor. Umjesto toga držite je nekoliko centimetara dalje i ispuštajte kratke nalete zraka.

Također možete upotrijebiti pamučni štapić ili čačkalicu umotanu u vatu za čišćenje priključnih priključaka. To može biti malo riskantno jer ne želite ostaviti vlakna u utoru ili oštetiti bilo što unutra. Svakako koristite suhi pamučni štapić i nemojte previše pritiskati otvor.

Ako ima vidljivih ostataka bliže vanjskoj strani jednog od utora, možete ih izravno ostrugati čačkalicom. Nemojte gurati predaleko i prejako.

3) Kako očistiti kameru pametnog telefona

Pamučni štapić najbolja je opcija za čišćenje kamere pametnog telefona jer može ući tamo gdje krpa ne može. Možete koristiti suhi pamučni štapić, ali za najbolji rezultat dodajte malu količinu alkohola na njega.

Nježno trljajte svaku leću kamere kružnim pokretima, pazeći da ne pritisnete prejako. Umjesto toga, držite pamučni štapić (idealno namočen u alkohol) na prljavštini deset do dvadeset sekundi, pa provjerite je li to riješilo problem.

Također možete koristiti komprimirani zrak da biste istisnuli prašinu i prljavštinu iz leća fotoaparata. Ali nemojte držati limenku vrlo blizu uređaja, već na udaljenosti od barem desetak centimetara.

4) Kako očistiti zvučnik pametnog telefona

I u ovom slučaju komprimirani zrak je najbolja opcija da se riješite prljavštine u zvučniku. Držite mlaznicu na udaljenosti od desetak centimetara.

Izbjegavajte bilo kakve tekućine, ali možete koristiti čačkalicu, ako to činite nježno i oprezno. Lagano je zakrenite da biste očistili prljavštinu i prašinu, ali pritom nemojte pritiskati zvučnike. Ako nemate čačkalicu, može vam poslužiti i igla za otvaranje ladice za kartice SIM i microSD.

5) Kako očistiti futrolu pametnog telefona

Ako imate plastičnu masku za telefon bez utičnice ili naljepnica, potopite je u toplu vodu sa sapunom na sat vremena.

Umjesto namakanja, možete upotrijebiti vlažnu krpu ili maramicu za dezinfekciju, pa zatim vatom natopljenom vodom ili alkoholom počistite kutove i druge teže dostupne dijelove.

Ako futrola pametnog telefona uključuje zaštitu za ekran, koristite krpu od mikrovlakana navlaženu s malo vode ili alkohola.

Dugo je niste čistili, pa ima puno prljavštine? Razmislite o korištenju igle, nožića ili pincete za obrve. Zatim futrolu možete obrisati ili oprati sapunicom.

6) Kako ukloniti naljepnice s pametnog telefona

Stavite na naljepnicu krpu navlaženu toplom vodom i kratko je držite. Ovo bi trebalo malo olabaviti rubove naljepnice da bi bili spremni za uklanjanje.

Kako biste to potaknuli, možete nježno trljati naljepnicu vlažnom krpom. Potom odlijepite naljepnicu. Možda ćete to moći lako učiniti, ali vjerojatno će ostati nešto ljepila.

Da biste to izbjegli, nemojte je skidati samo prstima. Umjesto toga, navlažite krpu alkoholom ili sredstvom za uklanjanje laka za nokte i počnite gurati rubove naljepnice gore. To bi trebalo smanjiti mogućnost da se ostaci zalijepe za pametni telefon.

Ako je prljavština uporna, ponovno nanesite malo alkohola ili sredstva za uklanjanje laka za nokte i koristite tupi predmet, poput kreditne kartice ili pincete za obrve, za uklanjanje ostatka, piše Make Use Of.