VELIKA PROMJENA

Google najavio besplatnu nadogradnju do 10 godina na Chromebooku

18.09.2023 u 11:25

Bionic
Reading

Google je najavio veliku promjenu na Chromebookovima koja bi mogla osigurati da traju nekoliko godina dulje. Naime, najavili su da će sva prijenosna računala tvrtke dobivati ​​besplatna automatska ažuriranja do 10 godina.

Tehnološki div je, dakle, najavio planove koji će omogućiti da Chromebookovi rade do 10 godina, što je dulje od Windowsa ili Mac OS X-a, piše Mirror. Dakle, od 2024. godine, ako posjedujete Chromebookove izdane od 2021. pa nadalje, automatski ćete dobivati ažuriranja sljedećih 10 godina. Za one koji su izdani prije 2021. i upotrebljavaju se, korisnici i IT administratori imat će opciju produljenja automatskih ažuriranja također na 10 godina.

Iz Googlea kažu da rade na tome da omoguće korisnicima jednostavne popravke, da poboljšaju energetsku učinkovitost uređaja te da implementiraju značajke koje bi dodatno trebale očuvati trajanje baterije.

Googleov glasnogovornik rekao je: 'Chromebookovi dobivaju automatska ažuriranja svaka četiri tjedna što vaše prijenosno računalo čini sigurnijim i pomaže mu da duže traje. A počevši od sljedeće godine, proširujemo ova automatska ažuriranja kako bi vaš Chrome dobio poboljšanu sigurnost, stabilnost i značajke 10 godina nakon lansiranja platforme'.

Tvrtka trenutno jamči osam godina automatskog ažuriranja Chromebooka. To razdoblje, međutim, počinje u trenutku kada tvrtka certificira Chromebook, a ne kada je stvarno u rukama vlasnika. Zbog vremena koje je školama i tvrtkama potrebno da kupe, prime, postave i uvedu nova računala, u praksi ih obično koriste četiri do pet godina.

Google također, piše The Verge, da 'čak i ako Chromebook više ne prima automatska ažuriranja, i dalje dolazi s jakim, ugrađenim sigurnosnim značajkama'. Google kaže da također uvodi ažuriranja za svoj program za popravak Chromebooka koji će tehničarima omogućiti popravke softvera bez fizičkog USB priključka. Tvrtka procjenjuje da će ovo ubrzati popravke softvera za 'preko 50 posto'.