KRŠENJE AUTORSKIH PRAVA

Francuski regulator kaznio Google s 250 milijuna dolara

20.03.2024 u 13:40

Bionic
Reading

Francuski regulator izrekao je u srijedu Googleu novčanu kaznu od 250 milijuna eura zbog kršenja autorskih prava medijskih izdavača, upozorivši i na neovlaštenu upotrebu njihovog sadržaja pri 'podučavanju' chatbota baziranog na umjetnoj inteligenciji

Skupina vodećih medijskih organizacija u Francuskoj, uključujući novinsku agenciju Agence France Presse (AFP), požalila se prije nekoliko godina da Google neovlašteno koristi njihov internetski sadržaj i time krši njihova autorska prava.

Činilo se da je taj spor zaključen 2022. kada je američki tehnološki div odustao od žalbe na izrečenu novčanu kaznu od 500 milijuna eura na kraju istrage koju je proveo regulator za tržišno natjecanje Autorite de la Concurrence.

U srijedu regulator je izvijestio da je Google prekršio četiri od sedam obveza iz nagodbe, uključujući pregovore s izdavačima u dobroj vjeri i dostavu transparentnih informacija. U postupku nagodbe američka kompanija obvezala se da neće osporavati utvrđene činjenice i predložila je niz mjera kako bi ispravila spornu praksu, napomenuo je regulator.

Posebno su istaknuli Googleov AI chatbot Bard, koji je pokrenut 2023., a kompanija ga je, prema navodima regulatora, obučavala na sadržaju medijskih kuća i novinskih agencija, ne obavijestivši prethodno ni medije ni regulatora. Francuska Googleova podružnica nije odmah odgovorila na upit Reutersa da komentira odluku.

Francuska kazna vremenski se poklopila s nastojanjima brojnih izdavača, pisaca i medija da ograniče praksu automatskog prikupljanja podataka putem umjetne inteligencije bez dozvole i odgovarajuće naknade. New York Times je prošle godine tužio Googleove rivale Microsoft i OpenAI, tvorca popularne platforme za umjetnu inteligenciju ChatGPT, tvrdeći da su neovlašteno koristili milijune njegovih članaka za obuku chatbota.