u južnoj Armeniji

Znanstvenici simuliraju svemirsku misiju u krajoliku nalik na Mars

20.03.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Šest istraživača provest će mjesec dana živeći u zatvorenim prostorijama, uzgajajući vlastitu hranu i testirajući robotska vozila u sušnom kutku južne Armenije

Austrijski i armenski znanstvenici odabrali su to mjesto zbog njegovih geoloških sličnosti s Marsom te se nadaju da će testiranje izvanzemaljskih životnih uvjeta donijeti vrijedna saznanja za buduće misije na Crveni planet.

Voditelj projekta kaže da je armenski krajolik poput Marsa pobijedio nad lokacijama u Maroku, Izraelu i Omanu. +Otkrili smo da geologija zapravo ima geološke blizance na Marsu. Postoje morfološke formacije, mineralogija koji su slični Crvenom planetu. A to znači da je ovo zastrašujuće područje za testiranje. Tu još uvijek ima nekoliko grmova uokolo, ali mi ih odlučujemo ignorirati', kaže Gernot Groemer, direktor Austrijskog svemirskog foruma.

Šest stručnjaka specijalizirano je za umjetnu inteligenciju, astrofiziku, zdravlje i druga područja. Mjesec dana će svoje zatvorene prostorije napuštati samo u svemirskim odijelima. Testirat će robotska vozila, komunikacijske sustave i proizvodnju hrane, prenosi HRT.

Ovi 'astronauti' neće sami putovati na Mars. Ne očekuje se da će se prva misija s ljudskom posadom na Mars održati prije 2033. godine. Ali istraživači se nadaju da će Armenija pružiti neprocjenjivo iskustvo za buduća svemirska putovanja.