APPLE

Stigao je iOS 17.4, a s njime i velike promjene za Europu

06.03.2024 u 09:34

Bionic
Reading

Appleovo najnovije ažuriranje iOS-a korisnicima u EU donosi podršku za trgovine aplikacija trećih strana i alternativne preglednike, kao i niz novih emotikona

Appleov novi operativni sustav iOS 17.4 je dostupan za preuzimanje, a donosi nove emojije, kriptografski sigurnosni protokol za iMessage, kao i neke velike promjene u App Storeu i beskontaktnom plaćanju za iPhone platformu u Europi. Apple ove promjene uvodi kako bi se uskladio s EU-ovim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA), čiji je cilj učiniti digitalnu ekonomiju pravednijom uklanjanjem nepravednih prednosti koje tehnološki divovi imaju nad tvrtkama i krajnjim korisnicima.

iOS 17.4 omogućit će razvojnim programerima trećih strana da ponude alternativna tržišta aplikacija i preuzimanje aplikacija korisnicima u EU izvan iOS App Storea. Programeri koji to žele iskoristiti morat će proći kroz Appleov postupak odobravanja i platiti Appleu 'Core Technology Fee' koja naplaćuje 50 euro centi po instalaciji nakon što aplikacija dosegne milijun preuzimanja godišnje.

Vlasnici iPhonea u EU vidjet će različite bilješke o ažuriranju koje posebno spominju nove opcije dostupne za trgovine aplikacijama, web preglednike i opcije plaćanja.

Proces odobravanja može potrajati neko vrijeme, no Verge navodi da će da će najmanje jedno Mobiventionovo tržište aplikacija usmjereno na poduzeća biti dostupno od 7. ožujka. Epic također radi na izdavanju Epic Game Storea na iOS-u 2024., a softverska tvrtka MacPaw planira službeno pokrenuti svoju Setapp trgovinu u travnju.

iOS 17.4 omogućuje ljudima u EU da preuzmu alternativne preglednike koji se ne temelje na Appleovom WebKitu, kao što su Chrome i Firefox, s novim izbornim zaslonom u iOS Safariju koji će od korisnika tražiti da odaberu zadani preglednik kada se prvi put otvore . Iako nijedna alternativa pregledniku nije službeno najavljena, i Google i Mozilla trenutno eksperimentiraju s novim iOS preglednicima koji bi na kraju mogli biti pušteni u divljinu.

Apple također predstavlja nove API-je koji u Europskom gospodarskom prostoru programerima trećih strana omogućuju korištenje iPhoneovog NFC čipa za beskontaktno plaćanje uslugama koje ne uključuju Apple Pay i Apple Wallet. Još uvijek nisu potvrđeni nikakvi alternativni beskontaktni pružatelji usluga, ali korisnici će pronaći popis aplikacija koje su zatražile tu značajku pod Postavke > Privatnost i sigurnost > Beskontaktno i NFC.

Iako je Apple ranije otkrio da planira ukinuti podršku za progresivne web aplikacije (PWA) u EU kako bi izbjegao izgradnju 'potpuno nove integracijske arhitekture' oko usklađenosti s DMA, tvrtka sada kaže da će 'nastaviti nuditi mogućnost rada web aplikacija s početnog zaslona' za korisnike u EU. Ove će aplikacije na početnom zaslonu i dalje će raditi pomoću tehnologije WebKit, bez mogućnosti pokretanja putem pokretača preglednika trećih strana.

Izvan svojih DMA obaveza, Appleovo ažuriranje iOS-a 17.4 dodaje neke nove, široko dostupne značajke. Aplikacija Podcasts dodaje automatski generirane audio transkripte za podcaste na engleskom, francuskom, njemačkom i španjolskom jeziku, koji se mogu pretraživati ​​prema određenim frazama ili riječima kako bi se izravno prešlo na odgovarajuću točku u epizodi. Novi kriptografski protokol za iMessage, poznat kao PQ3, također je uključen u ažuriranje iOS-a 17.4, navodno pojačavajući enkripciju poruka na oba kraja u slučaju potencijalnih napada kvantnim računalstvom. Premda takvi napadi još nisu otkriveni, Apple ovim potezom postavlja temelje za pripremu.

  • +2
iPhone 15 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Siri ima novu opciju za čitanje dolaznih poruka na bilo kojem jeziku koji Siri podržava, što uključuje španjolski, francuski, njemački, kineski i druge. Više od 100 novih emojija — kao što su limeta, slomljeni lanac, smeđa gljiva i klimanje/tresanje glavom - također dolaze u sklopu ažuriranja Unicode 15.1 prošlog rujna.

Ako imate iPhone 15, dobit ćete ​​više informacija vezanih uz bateriju pod postavkama zdravlja baterije, uključujući broj ciklusa, datum proizvodnje i kada je baterija prvi put korištena. Za kraj, značajka prepoznavanja glazbe predstavljena u iOS-u 14.2 sada će omogućiti korisnicima da dodaju identificirane pjesme u svoju Apple Music biblioteku i popise za reprodukciju.

iOS 17.4 kompatibilan je s istim rasponom iPhone modela kao i iOS 17, sve do iPhonea X i druge generacije iPhonea SE. Uvođenje može biti postupno, a korisnici mogu provjeriti je li dostupno za njih odlaskom u Postavke > Općenito > Ažuriranje softvera.