MOŽE LI SE PONOVITI?

Zadnji bod u Ligi prvaka došao je protiv Francuza

06.11.2012 u 08:45

Bionic
Reading

Dinamo će se 15. puta susresti u UEFA-inom natjecanju s nekim francuskim klubom, a statistika nije na njegovoj strani

Može li Dinamo iznenaditi u Parizu? Ako ćemo suditi prema statistici šanse nisu velike, ali nada umire posljednja.

'Modri' su u povijesti imali 14 ogleda protiv francuskih klubova te su ostvarili omjer od po tri pobjede i remija i čak osam poraza.

Prvi okršaj dogodio se je 1969. U Kupu pobjednika kupova kada je hrvatska momčad u dvije utakmice izbacila Marseille, u Francuskoj je bilo 1:1 (Čerček), a u Maksimiru je domaćin slavio golovima Novaka sa 2:0.

Čak 20 godina kasnije trebalo je čekati na novi duel. S druge strane je stajao Auxerre. Šuker je zabio za minimalnu pobjedu na strani, no u uzvratu su Francuzi pokorili Maksimir sa 3:1 (Panadić) te prošli dalje u Kupu Uefa.

Ova dva kluba opet su se susrela 1994. u sada ugašenom Kupu Kupova. Dinamo je u prvih 90 minuta bio bolji sa 3:1 (Jeličić, Soldo, Pamić), ali nakon uzvrata je prolaz izborio Auxerre pobjedom 3:0.

Sezonu 1998/99. Dinamo je nastupao u Europi pod imenom Croatia i to u Ligi prvaka. U skupini se je nalazio s Marseilleom. U Maksimiru su Francuzi uzeli bodove pobjedom 2:1 (Šokota), a u posljednjem kolu na Velodromeu je bilo 2:2 (Mujčin, Mikić). Zanimljivo, to je bio posljednji Dinamov bod u Ligi prvaka i to baš protiv francuskog predstavnika.

Uključi se u raspravu

Može li Dinamo iznenaditi na Parku prinčeva i nakon devet poraza zaredom napokon osvojiti barem bod? Uključi se u raspravu na Tribina.hr.

U Kupu Uefa 2006. i treći puta su se ogledali Auxerre – Dinamo. Francuzi su nadigrali 'modre' i u gostima 2:1 (Eduardo) i kod kuće 3:1 (Eduardo).

Godinu dana kasnije u skupini Kupa Uefa Dinamo je stigao do svojeg posljednjeg boda u Francuskoj i to kod Rennesa. Bilo je 1:1, a Vukojević je bio strijelac za gostujuću družinu.

Dinamo se 2011. vratio u Ligu prvaka, a ždrijeb ga je smjestio u skupinu s Lyonom. Na Gerlandu je bilo 2:0 za domaćina, a 'lavovi' su još uvjerljiviji bili u Maksimiru kada su slavili 7:1 (Kovačić).

Posljednji okršaj s Francuzima 'modri' su imali ove godine u Ligi prvaka kada ih je na domaćem travnjaku svladao PSG 2:0.

Dinamo - PSG 0:2