JAPAN U SUZAMA

Bijela točka sretnija za Paragvajce

29.06.2010 u 18:48

Bionic
Reading

Paragvaj je ušao u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici nakon što je tek nakon izvođenja jedanaesteraca svladao Japan sa 5:3. Nakon 120 minute igre nije bilo pogodaka

Po prvi puta u povijesti Paragvaj je izborio prolaz među osam najboljih reprezentacija svijeta. 'Albiroja' je po četvrti puta stigla do osmine finala i po četvrti puta nije postigla pogodak, no ovoga puta ga nije ni primila. Lutrija jedanaesteraca osmjehnula se momčadi koja je na turniru igrala za svog suigrača Cabanasa koji je jedva preživio nakon što je upucan u glavu iz vatrenog oružja. Japan se je junački borio, a njihov povijesni pothvat spriječila je jedna greda koja je pogođena s bijele točke.

Prvih 45 minuta nije oduševilo. Igrači obje reprezentacije pokazali su veliku borbenost s puno trke, ali i jako malo mašte. Ipak, u nogometnom siromaštvu dogodile su se po dvije vrlo dobre situacije sa svake strane. Paragvajci su žalili za zicerom Barriosa koji nije iz blizine svladao Kawashimu (20. minuta) te za promašajem Roque Santa Cruza koji je loptu s desetak metara poslao pored gola (29. minuta). Japanci su najbliže pogotku bili u 21. minuti kada je gredu s preko 20 metara zatresao Matsui te kada je Honda sa 18 metara neometan pucao pored desne vratnice pred kraj prvog dijela.

Nastavak je bio još lošiji. Utakmice života igrali su braniči obje reprezentacije koji suparničkim napadačima nisu ostavljali ni centimetra prostora ni sekundu vremena za dobru reakciju. Sve je vuklo prema produžecima. Gol je mogao samo pasti slučajno ili velikom pogreškom, a ona se nije dogodila.

U produžecima, u 97. minuti napokon jedna prava prilika. Morel je obavio veći dio posla gurnuo loptu za Valdeza koji je izašao ispred Kawashime, a japanski vratar je spasio siguran pogodak. Napokon su nešto smislili i Azijati, u 116. minuti su nadmudrili obranu Paragvaja, ali Nakamura koji je izašao pred vratara Villara se spetljao i povratnom loptom tražio Tanaku. Nije ga pronašao. I to je bilo to. Putnik u četvrtfinale po prvi puta na SP-u odlučivao se je iz jedanaesteraca.

Za Paragvajce su bili precizni svi Barreto, Barrios, Riveros, Valdez i Cardozo, dok su kod Japanaca pogodili Endo, Hasebe i Honda, a tragičar Komado je pogodio gredu.

Paragvaj u četvrtfinalu čeka boljeg iz dvoboja Španjolska - Portugal.

PARAGVAJ – JAPAN 5:3

Pretorija, stadion Loftus Versfeld, gledatelja 36.500, sudac Frank De Bleeckere (Belgija)

Strijelci s 11 metara: 1:0 - Barreto, 1:1 - Endo, 2:1 - Barrios, 2:2 - Hasebe, 3:2 - Riveros, Yuichi Komano pogodio gredu, 4:2 - Valdez, 4:3 - Honda, 5:3 - Cardozo.

Japan: Kawashima - Komano, Nakazawa, Tulio, Nagatomo - Abe (od 81. Nakamura) - Hasebe, Matsui (od 65. Okazaki), Endo, Okubo (od 106. Tamada) –Honda
Paragvaj: Villar - Bonet, Da Silva, Alcaraz, Morel - Ortigoza (od 75. Barreto) - Santa Cruz (od 94. Cardozo), Vera, Riveros, Benitez (od 60. Valdez) - Barrios