JAPANU POBJEDA 3:0

Sjeverna Koreja bez objašnjenja otkazala utakmicu, Fifa povukla jedini mogući potez

30.03.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) registrirala je otkazanu utakmicu između Sjeverne Koreje i Japana u azijskom kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine rezultatom 3:0 za Japan.

Sjeverna Koreja je trebala biti domaćin kvalifikacijske utakmice 26. ožujka u Pjongjangu, ali pet dana prije odigravanja utakmice, korejske vlasti su iznenada objavile da ova izolirana zemlja ne može biti domaćin utakmice, bez navođenja razloga.

FIFA je tada objavila da se utakmica neće održati i da neće biti pomaknuta na neki drugi termin, navodeći kao razlog nedostatak mjesta u međunarodnom nogometnom kalendaru.

Krovna nogometna organizacija je naknadno utakmicu registrirana rezultatom 3:0 za Japan.

'Disciplinska komisija FIFA-e obavijestila nas je o svojoj odluci da se utakmica registrira rezultatom 3:0 za nas', objavio je Japanski nogometni savez u priopćenju za javnost.

Zahvaljujući pobjedi za 'zelenim stolom', Japan je osigurao jedno od prva dva mjesta u skupini B koja vode u završni krug azijskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2026. održati u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiko.

Japan nakon četiri kola vodi na ljestvici skupine sa 12 bodova, Sirija ima sedam bodova, Sjeverna Koreja tri, a Mianmar jedan bod.