DVOJICA U FINALU

Strani treneri još čekaju prvi naslov

02.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Angažiranje stranih trenera povijest nogometnih SP-ova nije zabilježila kao pretjerano uspješnu strategiju. Takvi pokušaji još nisu rezultirali osvajanjem naslova prvaka, a najviše su postigli Austrijanac Ernst Happel i Englez George Raynor plasmanima u finale

Samo su njih dvojica vodila završne mečeve, no ostali su korak prekratki. Happel je preuzeo Michelsovu Nizozemsku i 1978. u finalu izgubio od domaćina Argentine sa 3:1. 20 godina ranije Raynor je Švedsku doveo do finala, no brazilska 'kaznena bojna' je bila uvjerljiva u finalu i slavila sa 5:2.

U Južnu Afriku će sa stranim trenerima nastupiti čak 12 zemalja. Najmanje povjerenja u domaće stručnjake imaju Afrikanci, samo se Alžir odlučio na domaćeg stručnjaka Saadanea. Nigeriju vodi Lagerback, domaćine Parreira, Ganu Rajevac, Kamerunce Le Guen, a Obalu Bjelokosti Sven Goran Eriksson.

S američkih kontinenata na rizik su se odlučili Čile (Bielsa), Honduras (Rueda) i Paragvaj (Martino) te 'azijski' predstavnik Australija s Verbeekom.

Najtradicionalniji su, prema očekivanjima, Europljani. Od 13 predstavnika Starog kontinenta, samo će tri trenera mrmljati himnu. Engleze vodi 'don' Capello, Švicarce Hitzfeld, a Grke njihova sportska legenda iz Njemačke Rehhagel.