POLUFINALE AUSTRALIAN OPENA

Uživo: Murray breaknuo Čilića i juri prema finalu

28.01.2010 u 09:43

Bionic
Reading

U tijeku je prvi polufinalni dvoboj muškog singla na Auatralian openu. Sastaju se Andy Murray i Marin Čilić, koji ima priliku upisati najveći uspjeh karijere

4. SET: 6:2 za Murraya

Gubitak dva seta zaredom nije ostavio vidljivog traga na Čilićevoj psihi koji je u četvrti set ušao čvrsto osvojivši bez problema svoj prvi servis. Nastavio je istim ritmom i protiv servisa, ali bez konkretnih rezultata. Murray je izgubio dva poena, ali i izjednačio. Čilić je imao 40:15, no Murray je nanjušio možda i ključni trenutak u meču i sjajnom serijom došao do break lopte. Marin je napravio duplu servis grešku i sada se nalazi u golemom zaostatku. Murray je lako potvrdio break i vrlo samouvjereno kroči prema svom drugom velikom finalu. Marin se lavovski bori, ali nakon još jednog uzbudljivog gema Murray je osigurao dvostruki break i situaciju iz koje se Čilić gotovo ni teoretski ne može izvući. Murray je lako izborio peti gem i meč se približava svome kraju. Marin je osvojio još jedan servis, slijedi Andyjev servis za meč. problema nije bilo, Murray je sasvim zasluženo ušao u svoje prvo finale u Melbourneu.

3.SET: 6:4 za Murraya

Dobra vijest je što Čilić još uvijek ne pokazuje znakove umora iako je u dosadašnjem dijelu turnira na terenu proveo čak osam sati više od protivnika. I dalje je na svakoj lopti, a u treći set je ušao ležernim servis gemom. Murray je uzvratio istom mjerom za 1:1. Došla su i prva uzbuđenja u trećem setu, Murray je osigurao 0:30, pa 15:40 i novim breakom došao do svoje prve opipljive prednosti u meču. Srećom, nije dugo trajalo. Čilić je uzvratio sličnom mjerom i iskoristio treću break loptu za povratak u treći set. Rezultat je 2:2.

Ponovno je Murray bio opasan, no Čilić mu nije dozvolio da dođe do nove break prilike i vratio je prednost na svoju stranu. Šesti gem jedan je od onih koji će se brzo zaboraviti. Škot je na servisu bio dominantan, iako je Čilić pogodio jedan sjajn forhend, i izjednačio na 3:3. U trećem setu Murray pokazuje malo više, tako je i sada došao do dvije vezane break lopte i, nakon iskorištene prve, do prednosti koja miriši na 2:1 u setovima.

Ovaj put Murray je uspio potvrditi prednost i na Čilićevom servisu dokazao da je došao na najviši nivo igre u čitavom meču. Trenutno je vrlo opasan, ali Čilić je spasio dvije set lopte i izborio ostanak u trećoj dionici. Ipak, Murray nije imao problema s potvrdom vodstva i sigurnim servisom je proknjižio vodstvo od 2:1 u setovima.

2. SET: 6:4 za Murraya

Marin je autoritativno ušao u drugi set. Osvojio je posljednjih 12 poena u meču.Seriju je produljio do 14, ali Murray se nije slomio kod 0:30 već je podsjetio zašto je u samom vrhu i izjednačio na 1:1. Iako, pomogao mu je i Marin s dvije pogreške. važno je da Čilić ne gubi siguran korak na svome servisu, lako je došao do prednosti od 2:1. Murray je uzvratio jednako sigurnim servis gemom za 2:2.

Murray igra odlično, na granici svojih mogućnosti, i potpuno je zaslužio povratak u ovaj sjajan meč. Prilikom break lopte Marin se opet 'sprijateljio' s mrežom, no munjeviti Murray stigao je kratku, a nakon toga na lob odgovorio sjajnim prolazom 'bez gledanja'. Najljepši poen meča, možda i turnira, na žalost Marin je izgubio prvi servis u meču. Murray vodi sa 3:2. Škot se u potpunosti vratio, lako je potvrdio break i vodi sa 4:2.

Andy se opasno zahuktao, sve češće čita Čilićeve namjere i tako osvaja važne poene. Ta strategija donijela mu je 0:30, a kasnije i četiri odvojene break lopte. Ipak, Marin je spriječio dvostruki break i 'ostao živ' u drugom setu.' Murray je pola preostalog posla obavio bez nerviranja, lako je došao do 5:3 i osigurao si barem servis za drugi set. Čilić mu nije olakšao posao. Uzeo je svoj servis i Murray će drugi set morati osigurati sam. Ipak, nije imao problema i sve se vratilo na početak.

1. SET: 6:3 za Čilića

Susret je otvorio Murray i bez većih tegoba uzeo prvi gem u meču. Prvi Marinov servis donio je i prve komplikacije. Strpljivi Škot je izborio dvije prilike za break, no marin je ostao čvrst. Posebno impresivan bio je poen za izjednačenje, Marin je izvukao dvije 'nemoguće' lopte i kasnije izjednačio na 1:1. Sve se odvija sa osnovne linije, što bi u slučaju neizvjesnog meča moglo biti voda na Murrayov mlin. Do sada je naime na terenu proveo čak osam sati manje od Čilića i puno je svježiji. Murray je i drugi servis gem osvojio bez većeg stresa i trenutno vodi s 2:1.

Čilić više griješi na početku meča, no na Murrayovih 15:30 je odgovorio s dva dobra forhenda i rezultat je ponovno izjednačen, 2:2. Čilić je u petom gemu prvi put ozbiljnije zaprijetio, nakon sjajnog krosa izborio je 0:40, no nije iskoristio tri druga servisa u nizu i Murray se izvukao. Imao je Čilić još jednu prednost, ali Murray je pogodio prvi as u meču, no peti put nije se uspio izvući. Čilić ima break. Marin je poveo s 30:0, no Murray je ipak došao do nove tri break lopte. Čilić je našao dva sjajna izlaza iz neugodnih situacija, a treći put mu je pomogla i mreža. Na kraju je silovito izborio potvrdu breaka i sada vodi s opipljivih 4:2.

Murray je lakoćom, s jednim predivnim pluvolejem, izborio 4:3, no marin je dva servis udaljen od prvog seta. To bi Murrayu bio prvi izgubljen set na turniru. Prvi korak je napravio, dapače prvi je puta Marin uzeo gem bez izgubljenog poena i vodi sa 5:3. Murray servira za ostanak u setu, no Marin je brzo izborio 0:40 i prvu priliku pretvorio u prvi set.