NAJGORE TEK DOLAZI

Veliki pravni poraz sportske legende

20.08.2012 u 21:39

Bionic
Reading

Federalni sudac u Austinu (Teksas) odbacio je tužbu nekadašnjeg biciklista Lancea Armstronga protiv Američke antidopinške agencije (USADA). Takva odluka znači da USADA može nastaviti s procesom protiv Armstronga

USADA je odlučila otvoriti postupak protiv sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea, optuživši ga da je sustavno koristio doping između 1999. i 2005. godine. Armstrong je pokušao osporiti nadležnost agencije, tvrdeći cijelo vrijeme da se nije dopingirao i da su ugrožena njegova ustavna prava.

Sudac u Austinu nije prihvatio takvu priču i potvrdio je nadležnost USADA-e. Armstrong se na ovu odluku može žaliti na sljedećoj instanci - Žalbenom sudu u New Orleansu.

USADA tvrdi da je Teksašanin od 1999. do 2005. godine, kada je osvojio sedam naslova u nizu na Tour de Franceu, uzimao steroide i krvni doping. Poziva se na svjedočenje Armstrongovih bivših momčadskih kolega Tylera Hamiltona i Floyda Landisa, te na nalaze koji navodno potvrđuju da je jedan od najboljih biciklista svih vremena koristio nedopuštena sredstva.