pogreška ili...

Totalni kaos u Kini nakon što je 23 plivača suspendirano zbog dopinga; evo što poručuju

22.04.2024 u 14:45

Bionic
Reading

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak okarakteriziralo "pogrešnima" optužbe da je 23 kineskih plivača početkom 2021. izbjeglo suspenziju zbog dopinga, iako je u njihovom uzorku pronađena zabranjena tvar trimetazidin

"Ovi izvještaji dovode u zabludu i ne navode sve činjenice", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Istraživanje, koje su tri mjeseca prije svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu proveli novinari njemačke javne televizije ARD i New York Timesa. otkrilo je da je 23 kineskih plivača početkom 2021. bilo pozitivno na trimetazidin, a da je za to znala i Svjetska antidopinška agencija (WADA).

Ova tvar, koja se može naći u lijekovima za srčane tegobe, se nalazi na listi zabranjenih stimulativnih sredstava od 2014., s obrazloženjem da poboljšava cirkulaciju krvi.

Od 23 Kineza koji su bili pozitivni, 13 ih je sudjelovalo na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., na kojima je kineska plivačka reprezentacija osvojila šest odličja, od čega su tri bile zlatne medalje. Ukratko, brzo je nastao totalni kaos!

WADA je u krajem prošlog tjedna potvrdila izvješća o pozitivnim uzorcima 23 kineskih plivača te da je u lipnju 2021. razmatrala nalaze koje je dobila od Kineske antidopinške agencije, a u kojima je bilo navedeno da je "do unosa zabranjene tvari došlo preko kontaminiranih lijekova koje su sportaši koristili, a da toga nisu bili svjesni".

U priopćenju objavljenom u subotu, WADA je otkrila da je provedena opsežna istraga, nakon koje je odlučeno da neće biti pokrenut disciplinski postupak protiv kineskih plivača, jer WADA "nije u mogućnosti opovrgnuti mogućnost kontaminacije kao izvora trimetazidina".

"Mislim da ste također primijetili da je Svjetska antidopinška agencija dala vrlo jasan odgovor. Želio bih naglasiti da kineska vlada ima stav nulte tolerancije prema dopingu", istaknuo je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Strogo se pridržavamo globalnih propisa i odlučno štitimo fizičko i mentalno zdravlje sportaša. Branimo pošteno natjecanje na sportskim događajima i aktivno smo pridonijeli globalnoj borbi protiv dopinga", dodao je Wang.

WADA će u ponedjeljak predvečer održati video-konferenciju za medije o ovom slučaju.