BRAVO

Tanja Perec - položila ispite pa osvojila europsko srebro

16.07.2012 u 09:26

Bionic
Reading

Varaždinka Tanja Perec na Europskom juniorskom prvenstvu u Bologni, u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava (3x20), osvojila je srebrnu medalju pogodivši 677,6 krugova. Prvo mjesto osvojila je norveška reprezentativka Anita Darmstad (677,7)

'Tanja je postigla i nov hrvatski juniorski rekord, a samo 0,1 krug dijelo ju je od zlata', oduševljeno je govorio Dragutin Vrbek, glavni tajnik Hrvatskog streljačkog saveza.

Tanja je u finale ušla kao treća, a kad je naposljetku bilo bjelodano da će se kući vratiti s medaljom oko vrata, radost je zavladala u hrvatskoj reprezentaciji.

'Svi su se veselili, i trener, i direktor reprezentacije, i cijela ekipa. Uvijek je tako: podupiremo jedni druge, prava smo klapa', ističe Tanja.

U idućoj sezoni natjecat će se u seniorskoj konkurenciji. Od posljednjeg međunarodnog juniorskog natjecanja u gađanju malokalibarskom puškom oprostila se srebrom.

'Bio je to najljepši oproštaj', dodaje.

U ljetopisima hrvatskih juniorki Tanjino ime ostat će upisano zlatnim slovima. Jer, 2011. osvojila je naslov europske prvakinje u gađanju zračnom puškom. Baš lani, na olimpijskim kvalifikacijama u Münchenu, Tanji je (kao juniorki!) u gađanju zračnom puškom nedostajao samo 0,1 krug za plasman na Olimpijske igre.

'Da je bilo malo više sreće, mogla sam otići u London, no ostaje mi Rio', smije se najpoznatija članica streljačkog društva Varaždin.

Na streljani je od djetinjstva. Dok je mama Đurđa trenirala, trener Josip Plečko je zabavljao Tanju, koju je privlačilo baš crtanje po metama. Kao desetgodišnja djevojčica počela se baviti streljaštvom. Tako su na streljanu zajedno odlazile majka i kći, koja je pod stručnim nadzorom trenera Josipa Plečka postala jedna od najperspektivnijih hrvatskih sportašica.

U osnovnoj školi usporedo sa streljaštvom plesala je u plesnom studiju Vindi. No u srednjoj školi morala je odlučiti: plesni podij ili streljana. Nije imala dvojbi.

Streljaštvo je uveseljava. Vježba svaki dan. Kome ne bi palo na pamet da, makar jednom, propusti trening. I Tanji se katkad ne ide, no svejednako odlazi.

'Svaki trenig mnogo pomaže', podvlači.

Njezini rezultati to potvrđuju.

Tanja je već završila prvu godinu studija menadžmenta turizma i sporta u Čakovcu.

'Uspjela sam položiti ispite u prvim rokovima. Tako sam imala brigu manje uoči natjecanja', skromno pripominje, smijući se.

U ovoj sezoni još je očekuje nastup na državnom streljačkom prvenstvu u Zagrebu 21. i 22. srpnja. Zatim će se odmarati dva do tri tjedna, a onda početi pripreme za idući sezonu. Prvu seniorsku.