novo zlato

Giovanni Cernogoraz upucao zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Osijeku

24.09.2023 u 17:41

Bionic
Reading

Hrvatski strijelac Giovanni Cernogoraz (40) po drugi je put u karijeri osvojio naslov europskog prvaka u trapu na EP u Osijeku i to mjesec dana nakon što je postao svjetski prvak u toj disciplini

Giovanni Cernogoraz (40), koji je prvi naslov europskog prvaka osvojio 2012. godine u Larnaki, a iste je te godine ostvario i najveći uspjeh u karijeri postavši olimpijski pobjednik u Londonu, briljirao je u finalu u kojem je pogodio 48 od 50 meta.

Jedina dva promašaja u finalu Cernogoraz je imao u prvih devt pucnjeva da bi zatim pogodio čak 41 put zaredom, ali to je bilo i potrebno za zlato jer je srebrni Talijan Mauro De Filippis imao 47 pogodaka. De Filippis i Cernogoraz bili su poravnati sve do 49. mete kada je Talijan promašio i otvorio Cernogorzu priliku za osvajanje zlata. No, niti tu nije bio kraj drami, jer je stroj za izbacivanje meta čak tri puta zaredom zablokirao, ali Cernogoraz je ostao koncentriran i pogodio za prednost, a zatim je bio precizan i u posljednjoj seriji.

Finale su i nače obilježili tehnički problemi, u nekoliko je navrata bilo i prekidano, a dogodilo se više od 60 puta da meta nije izašla na vrijeme.

Broncu je sa 33 pogotka osvojio Francuz Sebastian Guerrero koji je bio stopostotan u kvalifikacijama.

Prije mjesec dana Cernogoraz je stigao do svjetskog zlata u Bakuu.

U finale u Osijeku Cernogoraz je ušao kao šesti iz kvalifikacija u kojima je pogodio  122 mete. Sjajan je u kvalifikacijama bio Francuz Sebastian Guerrero koji je imao svih 125 pogodaka, po 124 pogotka imali su Talijani Mauro De Filippis i Giovanni Pellielo, a u finalu će još sudjelovati Talijan Massimo Fabbrizi i Francuz Clement Bourgue sa po 123 pogotka.

Anton Glasnović je završio na osmom mjestu sa 121 pogotkom, dok je Josip Glasnović ostao 49. sa 117 pogodaka.

REZULTATI FINALA:

  • 1. Giovanni Cernogoraz (Hrv) 48
  • 2. Mauro De Filippis (Ita) 47
  • 3. Sebastian Guerrero (Fra) 33
  • 4. Massimo Fabbrizi (Ita) 30
  • 5. Giovanni Pellielo (Ita) 23
  • 6. Clement Bourgue (Fra) 20