BRAVO

Veliki uspjeh ženske ragbi 7 reprezentacije

11.06.2012 u 19:00

Bionic
Reading

Proteklog vikenda u glavnom gradu Bugarske Hrvatska ženska ragbi 7 reprezentacija ostvarila je povijesni uspjeh. Osvajanjem drugog mjesta na jednom od dva kvalifikacijska turnira hrvatske ragbijašice plasirale su se na završni turnir Europskog prvenstva u ragbiju 7 koji je na programu Olimpijade u Riu 2016 u muškoj i ženskoj konkurenciji

Hrvatska je na turniru u Sofiji izgubila samo dvije utakmice i to obje od ekipe Walesa, koja po kvaliteti spada u sam vrh svjetske konkurencije. Prvog dana turnira Hrvatska je reprezentacija redom i uvjerljivo pobjeđivala reprezentacije Bosne i Hercegovine (38:0), Austrije (29:0), Andore (51:0) i Danske (43:5).

Time je osigurala plasman u polufinale turnira prije prve nedjeljne utakmice protiv Walesa koja je donijela prvi poraz na turniru (0:31) i drugo mjesto u grupi.

U drugoj grupi Mađarska je iznenadila favoriziranu Rumunjsku i tako osvojila prvo mjesto u grupi što ih je u polufinalu vodilo na Hrvatsku.

U polufinalu turnira Hrvatska je savladala Mađarsku 14:7, a Wales Rumunjsku 46:0. Ulaskom u finale u kojem su izgubile od Walesa (0:49) naša je reprezentacija ostvarila ambiciozno postavljeni cilj i plasirale se na završni turnir u Moskvi.

Završni turnir 'elitne' skupine Europskog ragbi 7 prvenstva održati će se 30. lipnja i 1. srpnja ove godine u Moskvi. Iako prema pravilima europske ragbi federacije FIRA-AER, jer nisu sudjelovale na prethodnom turniru, naše reprezentativke ove godine ne mogu postati Europske prvakinje, pruža im se prilika da se na ovom turniru plasiraju u 'elitnu' skupinu 2013 i na svjetsko prvenstvo u ragbiju 7 koje će se sljedeće godine održati također u Moskvi.

U najvišu europsku skupinu za slijedeću godinu će se kvalificirati dvije bolje plasirane ekipe na završnom turniru među četiri ovogodišnja kvalifikanta (Wales, Irska, Škotska, Hrvatska), a na svjetsko prvenstvo iz Europe ide najboljih pet reprezentacija sa ovog završnog turnira i Rusija kao domaćin RWC Sevens 2013.