BUDUĆNOST SPORTA

Hrvatski klinci sa svjetskim kapacitetima

08.05.2009 u 09:45

Bionic
Reading

Nudimo pregled 10 najtalentiranijih sportaša u Hrvatskoj. Teško će dva čovjeka koja rade ovakav izbor izabrati ista imena, ali abecednim redom posloženi mladi sportaši(ce) predstavnici su u različitim sportovima i ostavili su trag u međunarodnim razmjerima

Marin Čilić (tenis)

Mladi Međugorac, još jedan poklon Hrvatskoj iz susjedne BiH, ističe se prema više kriterija. Ipak, njegova skromnost i jednostavnost u drugom je planu iza sjajnih sportskih rezultata. Sa svježe napunjenih 20 godina najmlađi je član najboljih 50 tenisača svijeta, i standardizira se među najboljih 20. Osvojio je tri ATP turnira i etablirao se kao udarna snaga Davis cup reprezentacije koja ponovno napreduje prema svjetskom vrhu.

Vedran Ćorluka (nogomet)

Konkurencija u nogometu je ogromna, međutim Vedran Ćorluka s 22 godine na leđima ima status rutinera u najjačoj svjetskoj ligi i reprezentacija je nezamisliva bez njega na desnom beku. Iz Bosanske Posavine preko Dinama došao je u nogometnu meku, a u Andori je upisao 30. nastup za Bilićevu vrstu. Zajedno s Modrićem i Eduardom činio je kralježnicu mlade hrvatske selekcije pod ravnanjem istog izbornika, a ta generacija je na Euru 2008. pokazala da 'vatreni' iz devedesetih imaju dostojne nasljednike.

Domagoj Duvnjak (rukomet)

Ivano Balić gotovo da je postao personifikacija rukometnih uspjeha Hrvatske, no dan kada Kralj odluči reći zbogom, bit će našoj javnosti manje bolan jer nasljednik je spreman. Domagoj na leđima ima samo 20 godina, a već je igrao finala svjetskog i europskog prvenstva. Potekao je iz Đakova, a nakon prelaska u Zagreb ekspresno se uklopio u najbolju hrvatsku momčad i odmah postao jedan od nositelja igre. Idoli su mu Ivano i Jackson Richardson, vrijeme će pokazati hoće li u budućnosti ući u njihov rang.

Jakov Fak (nordijsko skijanje)

Možda najveće hrvatsko sportsko čudo u posljednjih nekoliko godina. Biatlon, sport koji u Njemačkoj privuče desetine tisuća gledatelja u Hrvatskoj gotovo da i ne postoji. I onda se odnekud stvori 21-godišnji Delničanin, koji trenira sa slovenskim timom i do prije dvije godine je bio samo skijaški trkač, i osvoji svjetsku broncu. Svjetski stručnjaci označuju ga kao najveću perspektivu u tom sportu, a kontinuitet dobrih plasmana polako dobiva i u svjetskom kupu gdje je ove sezone počeo osvajati bodove.

Andrea Penezić (rukomet)

Nakon kreativne stanke naš ženski rukomet vraća se u borbu za medalje, a predvodnica nove generacije je ubojita vanjska igračica Andrea Penezić. S 23 godine na leđima već je 'vukla' matičnu Lokomotivu i izborila transfer u naš Real, koprivničku Podravku. I u Ligi prvaka i na zadnjem europskom prvenstvu je bila među 10 najboljih strijelaca, njezinim šutevima završavaju najvažnije akcije.

Sandro Sukno (vaterpolo)

Olimpijski pobjednik iz 1984. Goran Sukno hrvatskom je vaterpolu podario dva sina, od kojih je trenutno perspektivniji mlađi Sandro. Tek mu je 18 godina, a već je jedan od oslonaca moćnog Juga i izbornika Rudića. Priliku u reprezentaciji iskoristio je objeručke, i lanjski trener Juga Nikolić nazvao ga je sportskom reinkarnacijom Perice Bukića. Zajedno s bratom Ivanom ponos je svjetske vaterpolske metropole Dubrovnika i, posluži li ga zdravlje, potpisat će mnoge trofeje.

Ivan Šarić (šah)

18-godišnji Splićanin u plemenitoj disciplini, šahu, lani je postao svjetski omladinski prvak i tako potvrdio europski naslov osvojen godinu ranije u Šibeniku. Zapažene rezultate postizao je već sa 15 godina, a može se pohvaliti i seniorskim naslovom na međunarodnom turniru u Rijeci. Ne treba niti spominjati da je vijek trajanja u šahu dug i da Ivan, uz daljnji napredak, može ostati zapamćen i kao najveći hrvatski šahist ikada.

Ante Tomić (košarka)

Pokretni centar košarkaša Zagreba već dvije godine predvodi momčad iz Trnskog, i polako napreduje prema prekooceanskom angažmanu. Draftirao ga je Utah Jazz, ali 218 visokom Dubrovčaninu se ne žuri. Ove sezone uvjerljivo je osvojio naslov najkorisnijeg igrača regionalne lige, a lani je sa Zagrebom osvojio i kup. Unatoč visini ima vrlo solidnu tehniku i, zadrži li pokretljivost kada pojača mišićnu masu (u SAD-u to će biti neminovno), mogao bi nastaviti prekinuti niz dominantnih hrvatskih centara. 22 su mu godine.

Filip Ude (gimnastika)

Nasmijani Međimurac narod je razgalio olimpijskim srebrom iz Pekinga, iako se za uspjeh karijere pripremao u premalenoj dvorani, pa je zalete počinjao doslovno u wc-u. Zajedno s Robertom Seligmanom u kratkom je roku popularizirao gimnastiku i sada je dobio uvjete u kojima može do kraja razviti potencijal. Osim olimpijskog, vlasnik je i europskog srebra iz Laussane, a osim na udarnoj spravi, konju s hvataljkama, uspješan je i na parteru gdje je ostvario dvije pobjede u Svjetskom kupu. Još jedan kojemu je nebo granica.

Natko Zrnčić Dim (alpsko skijanje)

Kada se oprostila Janica hrvatskom skijanju mnogi su spremali svečani sprovod. No, novootkriveni hrvatski sport zahvaljujući trijumfalnom povratku Ivice, te vrhunskim rezultatima Ane Jelušić i Nike Fleiss ostalo je u vrhu, a na vratima je nova zvijezda. Natko Zrnčić Dim ima 22 godine i vrhunskim spustašima gotovo bi mogao biti sin. U kombinaciji se već dva puta penjao na pobjedničko postolje, a na posljednjem SP-u bio je jedini skijaš koji je u svih pet disciplina bio među najboljih 30. Pred njim je golema perspektiva.