KORAK DO EUROPSKE LIGE

Hajduk i Dinamo pokazali: Ima nade za naš nogomet

20.08.2010 u 12:34

Bionic
Reading

Hajduk i Dinamo su pobjedama protiv Uniree, odnosno Györa u prvim utakmicama došli na korak do ulaska u Europsku ligu. S obzirom na otužnu situaciju u hrvatskom nogometu koji opterećuje skandal s namještanjem utakmica i bojkoti navijača, to je sjajna vijest

U danima kada hrvatsku nogometnu scenu potresa skandal s namještanjem utakmica, a Bad Blue Boysi bojkotiraju Dinamo i ne žele dolaziti na stadion bodriti svoju momčad, klupski nogomet je pred vratima nevjerojatnog uspjeha. Hajduk i Dinamo imaju jedinstvenu priliku igrati u Europskoj ligi, što je, budimo iskreni, podvig nevjerojatnih razmjera.

Cijelo to crnilo koje se nadvilo nad naš klupski nogomet dobiva i neke male zrake svjetla, a lučonoše su Hajduk i Dinamo. Fantastičnim predstavama i pobjedama, oba su kluba osvjetlala obraz hrvatskog nogometa.

Hajduk je na svom Poljudu u fantastičnom ambijentu što ga je stvorila Torcida razmontirao Unireu 4:1. Glavni motor Hajduka bio je Senijad Ibričić koji je odigrao možda i ponajbolju utakmicu otkad nosi bijeli dres. Pred Splićanima je uzvrat u Rumunjskoj, no prema pokazanom na terenu, momčad Stanka Poklepovića ne mora strahovati – Europska liga se već vidi.

I dok u Splitu stoluju euforija i sportsko jedinstvo, u zagrebačkom Dinamu potpuno je drugačija atmosfera. Najvjerniji navijači su odlučili bojkotirati 'modre' utakmice, a sportski direktor Zoran Mamić spominje se među osumnjičenima za namještanje utakmica. Uglavnom, u 'plavim' salonima nije sve bajno. No dinamovci su i pored tih problema uspjeli pobijediti Györ u Mađarskoj i tako jednom nogom osigurati ostanak u europskom natjecanju.

Vahid Halilhodžić, koji je preuzeo Dinamo samo nekoliko dana prije ogleda s mađarskim predstavnikom, dokazao je i u tako kratkom periodu da zna znanje. Naravno, nije mogao napraviti čudo s momčadi, ali je u Mađarskoj bila vidljiva discipliniranija igra, što je i rezultiralo golovima Ante Rukavine i pobjedom 2:0

I što na kraju reći? Hajduk i Dinamo, dva svijeta, na korak su do ispisivanja zlatnih slova hrvatskog klupskog nogometa. Dosad još nismo imali dva predstavnika u natjecanju po skupinama.

Sada nas samo jedan koračić dijeli do nade da bi nad hrvatskim klupskim nogometom moglo zasjati sunce. Možda zbog uspjeha Hajduka i Dinama poraste broj gledatelja na tribinama, možda se počnu raščišćavati nagomilani problemi, možda se odnosi navijača i klubova poprave...

'Čestitam Hajduku i Dinamu. To je fenomenalna stvar za naš nogomet. Napravili su korak prema Europskoj ligi. Nadam se da ćemo imati, po prvi put, dva predstavnika u tom natjecanju', kazao je izbornik Slaven Bilić. I mi se nadamo.