KAKO SU TRŽILI U PREMIERSHIPU

Lova do krova, a rezultati upitni!

14.08.2010 u 12:55

Bionic
Reading

Vremena su teška, čak i za najbogatije svjetske nogometne klubove. S iznimkom Manchester Cityja, svi paze na svaki euro te stoga i ne čudi da su klubovi Premiershipa prošle sezone potrošili čak 300 milijuna eura više nego ove sezone. Do kraja prijelaznog roka ta cifra će biti smanjena, ali ne drastično

Ovog vikenda počinje po mnogima najjača svjetska liga - engleska Premier liga. Kao uvod vam nudimo analizu igračkih akvizicija i prodaja engleskih klubova tijekom aktualnog prijelaznog roka, kao i kratak pregled stanja unutar momčadi. Detaljniji pregled nudimo za top šest premierligaških ekipa, dok su ostale momčadi obrađene u skraćenoj verziji.

CHELSEA
Pozitivno: dolaskom Brazilca Ramiresa londonski Chelsea je popunio rupu u igračkom kadru nastalu odlaskom Makelelea te bi on, zajedno s Essienom, trebao biti obrambeni bedem srednjeg reda. Iako su otišli Michael Ballack i Joe Cole, njih bi trebali zamijeniti sada već afirmirani Obi Mikel i novopridošli Benayoun. Osim toga, zadržali su A. Colea, koji je bio možda i prva želja madridskog Reala.

Negativno: otišao je R. Carvalho koji je s Terryjem činio odličan stoperski par. Sada tu poziciju treba popuniti Alex, ozljedama iznimno sklon igrač. Prednja linija, iako igrački jaka, zapala je u pozne igračke godine (Lampard 32, Anelka 31, Drogba 32) te je već u ovom prijelaznom roku trebalo doći neko osvježenje. Navodno je to brazilsko čudo Neymar, ali taj transfer još nije potvrđen.

Značajnija pojačanja: Ramires, Y. Benayoun, S. Rajković
Značajniji odlasci: J. Cole, M. Ballack, Belletti, Deco, R. Carvalho, M. Stoch
Potrošeno: 38 milijuna eura
Dobiveno: 14 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 4

MANCHESTER UNITED
Pozitivno: ostali su svi najjači igrači poput Vidića i Rooneyja o čijim se odlascima špekuliralo krajem protekle sezone. Doveden je Meksikanac Hernandez, koji je tijekom Svjetskog prvenstva ostavio odličan dojam. Osim njega, klub je pojačao mladi stoper Smalling, koji bi zajedno s Evansom trebao činiti buduću stopersku liniju. Najnovije pojačanje, Bebé, velika je nepoznanica.

Negativno: problem desnog beka i dalje je prisutan pošto je G. Neville star i sklon ozljedama, a mladi Rafael, iako kvalitetan igrač, još nije zreo za tu zadaću. U veznom redu se pojavljuju problemi ako se u isto vrijeme ozlijede Carrick, Hargreaves i Fletcher, što se i dogodilo prošle sezone. Ipak, najveća opasnost je potencijalna loša forma i nedovoljna spremnost Wayna Rooneyja.

Značajnija pojačanja: J. Hernandez, C. Smalling, Bebé
Značajniji odlasci: Z. Tošić, B. Foster, D. Wellbeck
Potrošeno: 26.8 milijuna eura
Dobiveno: 17 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 3+

ARSENAL
Pozitivno: zadržali su najveću klupsku zvijezdu, Cesca Fabregasa, i to je ujedno i najveći dobitak ovog prijelaznog roka. Novopridošlica Koscielny, iako relativno nepoznat igrač, trebao bi biti stoperska zamjena za Gallasa, a Marouane Chamakh bi trebao dodati novu napadačku dimenziju ovoj momčadi jer je vrlo agresivan, brz i odličan igrač glavom.

Negativno: iako je to obećavao prije početka prijelaznog roka, Arsene Wenger nije riješio dvije rak rane ove ekipe: pozicije golmana i zadnjeg veznog. No, ima još ponešto vremena do kraja prijelaznog roka, pa bi iskusni trener mogao to obaviti čak i nakon početka prvenstva. Ako mu to ne pođe za rukom, Arsenal će imati iste igračke probleme kao i proteklih sezona.

Značajnija pojačanja: L. Koscielny, M. Chamakh
Značajniji odlasci: Eduardo, S. Campbell, M. Silvestre, W. Gallas, P. Senderos
Potrošeno: 16.5 milijuna eura
Dobiveno: 7 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 3

TOTTENHAM
Pozitivno: nakon prošlogodišnjeg uspjeha zadržali su stožerne igrače i to je najveći dobitak. Od novopridošlica jedino veliko pojačanje je Brazilac Sandro, robusni zadnji vezni kojem će sigurno trebati određeni period prilagodbe. S posudbe se vratio Giovanni dos Santos koji je pun samopouzdanja nakon, za njega uspješnog, Svjetskog prvenstva te bi mogao dodati kvalitetu više u ofenzivnom redu.

Negativno: i sam menadžer Redknapp je priznao da ekipa nije spremna za idući iskorak ako se ne pojača s još dva do tri kvalitetna igrača. Kako bi im to uspjelo, trebali su se riješiti nepoželjnika poput R. Keanea ili D. Bentleyja i onda krenuti u lov na igrače poput Forlana. Međutim, za dotične igrače nema pravih ponuda, a samim time niti dodatnih novčanih sredstava za potrebna pojačanja.

Značajnija pojačanja: Sandro
Značajniji odlasci: E. Gudjohnsen
Potrošeno: 10 milijuna eura
Dobiveno: 775 tisuća eura
UKUPNA OCJENA: 2+

MANCHESTER CITY
Pozitivno: jedini klub koji je praktički bez proračuna, već jednostavno kupuje ono što poželi. Zbog toga su uspjeli dovesti nekoliko vrhunskih igrača poput Davida Silve, Yaye Tourea, Aleksandra Kolarova ili Jeromea Boatenga i Marija Balotellija, a vrlu blizu potpisa je i Milner. Samim time imaju igrački kadar sačinjen tako da za svaku poziciju kandidiraju barem dva prvoklasna igrača.

Negativno: problemi u ovoj ekipi će se neminovno pojaviti u trenutku kada se pokaže da svlačionica ne može izdržati toliki broj igrača naviknut na stožerne uloge u ekipi. Već su tijekom ljeta nastali problemi sa Stephenom Irelandom, Robinhom i Adebayorem, koji, iako su i dalje u klubu, najradije tamo više ne bi bili. Ako Mancini ne uspije izbalansirati ekipu, bit će velikih nemira i nikakvih rezultata.

Značajnija pojačanja: D. Silva, Y. Toure, A. Kolarov, J. Boateng, M. Balotelli
Značajniji odlasci: V. Bojinov, M. Petrov, Benjani, J. Garrido, Sylvinho, N. Onuoha
Potrošeno: više od 100 milijuna eura
Dobiveno: 8 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 3+

LIVERPOOL
Pozitivno: iako se o tome uvelike špekuliralo, Liverpool nije napustila ni jedna igračka zvijezda (iako je Mascheranov slučaj i dalje aktualan). J. Cole je točno tip igrača kakav je bio potreban Liverpoolu, prije svega zbog odličnog driblinga i kreativne snage, dok je Jovanović dodatno rješenje u napadu, koje je često znalo izostati tijekom proteklih sezona.

Negativno: Osim velikih klupskih dugova, najveći je problem ove ekipe što posjeduje prevelik broj ozljedama sklonih igrača, tako da njezin uspjeh uvelike ovisi o sreći. Osim toga, ako se realizira transfer Mascherana bilo u Inter ili Barcelonu, novopridošlica Poulsen nije ni upola toliko kvalitetan igrač. U varijanti s Barcelonom se spominje i Hleb, čije je dovođenje (opet zbog ozljeda) velika kocka.

Značajnija pojačanja: M. Jovanović, J. Cole, C. Poulsen
Značajniji odlasci: A. Riera, Y. Benayoun, P. Degen
Potrošeno: 9.7 milijuna eura
Dobiveno: 13 milijuna eura
UKUPNA OCJENA: 3+

SREDINA LJESTVICE
Od ostalih klubova, gornji i srednji dio ljestvice trebali bi činiti Everton, Aston Villa, Sunderland, West Ham i Fulham. Everton je zadržao sve bitne igrače iako je bila za njima velika potražnja. Aston Villa se i dalje bori kako bi zadržala Milnera i A. Younga, iako bi igrači rado preselili u Man City i Tottenham. Sunderland je prodao dva bitna igrača, L. Canu i K. Jonesa, ali su i doveli nekoliko kvalitetnih pojačanja poput iskusnog stopera Bramblea ili Argentinca Angelerija. West Ham je uložio u pojačanja 10 milijuna eura, prije svega za Meksikanca Barreru i Novozelanđanina Reida. Fulham je ostao bez menadžera Hodgsona i stopera Smallinga te će teško ponoviti uspješnu prošlu sezonu.

FENJERAŠI
Od klubova od kojih se očekuje borba za opstanak mnogi su uložili pozamašne svote novca u pojačavanje ekipa. Tako je Wolverhampton potrošio čak 17 milijuna eura uglavnom na igrače pristigle iz drugih engleskih klubova poput S. Fletchera, S. Mukuyokoloa i S. Hunta, uz Belgijanca Van Dammea. Birmingham City je potrošio 14 milijuna eura na vratara Fostera i srpskog gorostasa Žigića, dok je Wigan za 12 milijuna doveo Argentinca Bosellija i Ronnija Stama. Od manjih klubova , još se Stoke pojačao s gore spomenutim Jonesom, koji je koštao čak 9.7 milijuna eura. Ostali klubovi, poput Blackburna, Boltona, Blackpoola, Newcastlea i West Bromwicha nisu bili toliko aktivni, te su njihovi prijelazni rokovi prošli bez velikih bilo dolazaka bilo odlazaka.