DINAMO PRED ZIDOM

Slovo Uefe: Navijači Dinama su prijetnja Europi

03.11.2009 u 15:03

Bionic
Reading

Dan nakon što je primio obrazloženje iz Uefe u kojem se na pet stranica argumentira drakonska kazna Dinamu, njegov direktor Damir Vrbanović ponudio je javnosti neke citate i svoja razmišljanja vezana uz takve stavove

Vrbanović je u nekoliko navrata ponovio da Uefine odluke nisu dvolične i podle, već da je riječ o oštroj verziji borbe protiv huliganizma te da Dinamu ne ostaje puno prostora za manevar.

'Uefu uopće ne zanimaju povijesne okolnosti između Hrvata i Srba i priče o provokacijama iz Temišvara. Oni će tolerirati provokacije, ali ne i tučnjave. Dobili smo jasnu poruku da moramo stvoriti mehanizme kojima ćemo huligane spriječiti u inozemnim putovanjima.'

Ovakva odluka, uči nas praksa, posljednja je stepenica prije izbacivanja kluba iz europskih natjecanja. To dokazuje i citirani dio iz obrazloženja kazne.

'Navijači Dinama smatraju se ozbiljnom prijetnjom u Europi i za njih je odgovoran Dinamo. Kakve god bile mjere, Dinamo Zagreb mora reagirati brzo i čvrsto ako želi sudjelovati u natjecanjima Uefe', poručuje pismenim putem Uefa.

Dinamo će se žaliti, ali ne nada se ničemu. Vrbanović kaže da su i Rumunji kažnjeni zbog propusta u organizaciji i nudi sve spominjanije rješenje za Dinamove probleme.

'Propisom se mora onemogućiti huliganima odlazak u inozemstvo u vrijeme naših utakmica. Floskule oko povrede ljudskih prava ne stoje. Uostalom, Uefina disciplinska komisija jasno kaže da suzdržavanjem od takvih mjera Dinamo svjesno ugrožava ostale koji se nađu na meti huliganskih ispada.'

Napisano stoji, ali mora se biti posebno oprezan s kriterijem po kojemu bi se definirao popis huligana. Zabrana odlaska na utakmice to sigurno nije, jer na tom popisu, poznato je upućenijima, nalaze se i pojedinci koji su u određenom trenutku morali popuniti zamišljene kvote kažnjenika kako bi sustav u očima nadređenih imao smisla.

Bilo bi znatno pametnije pronaći način da se izoliraju nasilnici iz mase nedovoljno poslušnih navijača pa neka se na njih 'udari maljem'. Jer zabrana putovanja ima ozbiljne reperkusije na život općenito (mogućnost otkaza, primjerice) i s time se nije za igrati.