NOVI KRALJ ANFIELDA

Klopp si odabrao novi nadimak i 'realno' obećao naslov

09.10.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Njemački nogometni stručnjak Jürgen Klopp (48), koji je u petak predstavljen kao novi trener Liverpoola, izjavio je da će redsi igrati punim gasom na svakoj utakmici

'Važno je pobjeđivati, ali važno je i kako igraš i na koji način pobjeđuješ. Moja nogometna filozofija je puna emocija, igrati brzo i punom snagom. Moja ekipa mora igrati punim gasom na svakoj utakmici. Važno je da nogometna filozofija pokazuje mentalitet osobe i kluba, te da znaš u kojem pravcu ideš. Taktika je sastavni dio nogometa, ali moraš imati i veliko srce,' rekao je Klopp na tiskovnoj konferenciji pred brojnim novinarima.

On je naslijedio Brendana Rodgersa, koji je prije pet dana dobio otkaz. Klopp je počeo trenersku karijeru u Mainzu, odakle je 2008. otišao u Borussiju iz Dortmunda s kojom je osvojio dva uzastopna naslova prvaka Njemačke (2011, 2012), a 2013. godine je izgubio u finalu Lige prvaka od Bayerna.

Klopp je potpisao trogodišnji ugovor, a debi na klupi Liverpoola imat će 17. listopada protiv Tottenhama. Trebao bi zarađivati 6,8 milijuna eura po sezoni, ali taj iznos može biti i veći ako se uračunaju bonusi u slučaju dobrih rezultata. S njim dolaze i njegovi pomoćnici iz Dortmunda Željko Buvač i Peter Krawietz.

Budući da trener Chelseaja Jose Mourinho sebe naziva 'Special one (Posebni), novinare je zanimalo kako bi Klopp opisao sebe: 'Ne bih želio sebe opisivati, ali mogu reći da sam normalan dečko. Prema tome, ja sam onda 'Normal One' (Normalni).'


Dolazak na kormilo Liverpoola za Kloppa je jedan od najboljih trenutaka u njegovu životu, a Anfield je povijesno mjesto u svijetu nogometa.

'Ova momčad ima puno talenta, a do kraja sezone ima dosta toga za osvojiti. Također, Liverpool ima fantastične navijače i želim stvoriti poseban odnos sa njima. Vjerujem da ćemo se na našem zajedničkom putovanju međusobno hraniti energijom,' dodao je Klopp koji zna koliko Anfield žeđa za naslovom engleskog prvaka.

'Prvi zadatak je da počnemo vjerovati u sebe jer sad su svi nezadovoljni. Neću se razbacivati obećanjima, ali ako ostanem ovdje četiri godine smatram vrlo realnim da u tom razdoblju osvojimo barem jedan naslov prvaka,' smatra tek drugi njemački strateg u povijesti Premiership.


Iako se nagađalo da će Klopp inzistirati na tome da nadzire transfere igrača, to se neće dogoditi. Tu će ulogu morati podijeliti sa vlasnikom kluba Johnom W. Henryjem, predsjednikom Tomom Wernerom, te direktorima kluba Mikeom Gordonom i Ianom Ayreom.

'Što se tiče transfer-politike, tu neće biti nikakvih problema. Kada dvoje pametnih ljudi sjedne za stol i hoće isto, ne vidim u čemu može biti problem,' rekao je njemački trener.

Predsjednik kluba Tom Werner vjeruje da s Kloppom počinje novo razdoblje u povijesti Liverpoola. 'Sa Kloppom smo dobili trenera svjetske klase i dokazanog pobjednika. Njegova karizma odvest će ovaj klub u novo doba. On je sve ono što smo tražili, osoba koje će nas spojiti sa navijačima i inspirativni vođa sa jasnom filozofijom napadačkog nogometa.'

Od posljednjeg Liverpoolovog naslova prošlo je 25 godina...