KLADITE SE PAMETNO!

Hrvatska je veliki favorit protiv Lihtenštajna

13.08.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Pred Hrvatskom U21 reprezentacijom je novi ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se 2015. održati u Češkoj, a skupina u kojoj se nalaze izabranici Nike Kovača sve je samo ne lagana.

Uz Lihtenštajn se u skupini nalaze iznimno opasne reprezentacije Ukrajine, Švicarske i Latvije. Prvi protivnik Hrvatskoj bit će Lihtenštajn u Vaduzu. Izbornik Niko Kovač najavio je susret:

'Odradili smo pet prijateljskih susreta, no kvalifikacije su nešto drugo. Svi smo uzbuđeni, svi se veselimo prvom nastupu, no jedna doza nervoze sigurno je prisutna. Na papiru smo sigurno favoriti, no znam kao igrač dosta utakmica gdje smo bili favoriti, a na kraju izgubili. Mi respektiramo protivnika, moramo ući s maksimalnom ozbiljnošću jer će bez toga biti vrlo teško. Uvjeren sam da će naši momci biti maksimalno spremni fizički i psihički kako bismo jednim dobrim rezultatom ušli u kvalifikacije.'

Na netom završenom U20 Svjetskom prvenstvu Hrvatska je stigla do osmine finala. Kovač se osvrnuo na tezu da su igrači u Turskoj bili sebični:

'Sigurno da je to bio jedan problem u Turskoj, no ja ne mislim da je nastao tamo. To je proces koji kreće od malih nogu, koji učite od početka. Ja sam kao igrač uvijek razmišljao o kolektivu, a nogomet je kolektivan sport, nije tenis.'

U A reprezentaciji su pozvani napadač Rebić i branič Bubnjić, no Bubnjić će biti na raspolaganju U21 reprezentaciji u ovom susretu. Kovač je poštedu dao vrataru Vojvodine, Mateju Delaču. Poštedu je tražio i Atalantin napadač Livaja, no on je nije dobio, ali se nije niti odazvao Kovačevom pozivu zbog čega ga je izbornik prekrižio iz planova za budućnost. Zbog ozljeda će susret propustiti Pjaca i Mrzljak iz Lokomotive, zbog čega je naknadno pozvan Čanađija iz Slaven Belupa.

Hrvatska u susret s Lihtenštajnom ulazi kao velik favorit, uostalom Lihtenštajn je to potvrdio skromnom igrom u prvom susretu odigranom u Latviji pred dva mjeseca. Tamo je skromna momčad austrijskog izbornika Pauritscha doživjela težak poraz od četiri gola razlike. Uostalom, nije to ništa čudno za njih. Izgubili su svih 27 utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a pritom su postigli samo 10 pogodaka. Samo u posljednjih pet primili su ih 19. Među kandidatima za nastup uz četiri igrača Vaduza ističu se veznjaci Brandle iz Berna, Flatz iz Young Boysa, te Kuhne iz Austrije Lustenau, uz napadača Kiebera iz St. Gallena koji bi trebao predstavljati najveću opasnost po gol Hrvatske. U A reprezentaciju je pozvan ponajbolji mladi veznjak Weiser koji igra za Ried.