Tportal.hr iz Amsterdama

'Proslavili smo titulu uz obilje alkohola, jointova i naravno žena!'

16.05.2013 u 15:06

Bionic
Reading

Više od 46 tisuća ljudi zaista je moglo uživati u kvaliteti nogometa u finalu Europske lige, ali i u showu koji je priredila UEFA

U drugom po jačini klupskom natjecanju u Europi u finalu su se susreli portugalska Benfica i engleski Chelsea, a osim majstorija Cardoza, Gaitana ili Matića s jedne strane te Torressa, Lamparda ili Ivanovića s druge, ono po čemu će nam finale ostati u sjećanju su fantastični navijači.

Na licu mjesta mogli smo se uvjeriti kako je 15-ak tisuća navijača Bluesa i nekih 20-ak tisuća navijača odjevenih u crvene dresove marširalo Amsterdamom – posebno u proslavljenoj Crvenoj četvrti – uz rijetke incidente u kojima je uhićeno 37 izgrednika.

Nekada ratoborni engleski navijači danas su, gledajući s financijske strane, najpoželjniji gosti. Amsterdam je u 2-3 dana, koliko je trajala okupacija plavih i crvenih fanova, dodatno zaradio jer se - osim što je fantastično nizozemsko pivo teklo u potocima - trošilo i na sve druge stvari.

Sudeći po navijačima Bluesa, u Londonu je riječ recesija nepoznat pojam, a kada je omiljeni klub u pitanju štednja ne postoji. Pogotovo u noći sa srijede na četvrtak kada je Lampard u zrak podigao pehar pobjednika Europske lige. Svi su željeli na stadion, a cijene karata na crnom tržištu penjale su se do vrtoglavih 1250 eura.

'Bolje nije moglo, s oslabljenom momčadi koja ne igra moćno kao nekada osvojili smo još jedan trofej. Proslavili smo titulu uz obilje alkohola, jointova i naravno žena. Sve za Chelsea! Amsterdam je bio savršen domaćin ove utakmice. Jedva čekam da se vratim', kazao nam je John, navijač iz Londona.

Tu naravno ne mislimo na restorane i pubove koji su radili od 0-24, kao ni na suvenire ili lukovice tulipana koji su bili dio obaveznog shoppinga. Iako to nema previše veze sa sportom, dame noći koje kroz izloge osvijetljene u crveno pozivaju muškarce na seks, vjerojatno su najviše profitirale nakon showa Uefe. Brojni navijači Chelseaja proslavili su još jednu europsku titulu svog kluba uz pivo i pokoji joint, ali i društvo dama noći.

'Novi zakon kontrolirat će dame koje pružaju usluge i ograničit će ih na strogo određenu lokaciju. Amsterdam se teško može odreći tog dijela jer, što god neki rekli, to je dio naše turističke ponude', kazao nam je sugovornik Mark iz Amsterdama.

Nakon svega viđenog sada je još jasnije zašto je Amsterdam jedno od poželjnijih mjesta za finalne utakmice. I to ne samo zbog fantastičnog stadiona…