DRUGI DOLAZAK

Sada Zvezda neće morati zaključavati Žutog

08.12.2010 u 23:21

Bionic
Reading

Nakon 23 godine Robert Prosinečki ponovno odlazi iz Zagreba u Beograd. Sada su okolnosti bitno drukčije iako je čitav slučaj ponovno prilično dramatičan

Rijetke se mora podsjećati na epizodu iz 1987. Ćiro Blažević je uz opasku kako će 'pojesti nogometnu diplomu ako taj mali ikada postane igrač' dao Prosinečkom odriješene ruke za odlazak iz Dinama i napravio najveću glupost u trenerskoj karijeri.

Iskusni lisac Dragan Džajić kraljevski je dočekao genijalnog driblera i odveo ga na pregovore u hotel. Navodno je portiru rekao: 'Vidiš ovog žutog, on ne smije izići van dok ti ja tako ne kažem.' Znao je što ima u ruci i nije propustio priliku. Četiri godine kasnije postao je prvak Europe i svijeta.

Kada je Prosinečki dolazio u stožer reprezentacije izbornik Bilić je morao ozbiljno pregovarati da vrh HNS-a u stožer pusti i 'velikog žutog' kojemu je tada nedostajala trenerska diploma. Pokazao se korisnim u taktičkim zamislima i snimanju protivnika, ali među pratiteljima reprezentacije prati ga glas čovjeka kojemu nije do prevelikog posla. Nekoga tko baš i nije za samostalnog trenera.

Zvezda je u međuvremenu pala na niske grane. Partizan im ostavlja trofeje na kapaljku a veliki čelnici u nemilosti su srbijanskog pravosuđa. Istaknuti izvori iz Srbije kažu da ni aktualno vodstvo nije puno bolje. Prosinečki je odlučio sve to ignorirati i u velikom stilu upisati samostalni trenerski debi. Odluku je donio, nitko ga neće morati zaključavati.

U sportskom smislu ne može puno izgubiti, jer Zvezda ispod drugog mjesta u Srbiji gotovo da i teoretski ne može, a Partizan je ionako objektivno bolji i nije realno očekivati brzu smjenu na vrhu ljestvice. Prema prvim reakcijama, Prosinečki razmišlja dugoročno i želi u Beogradu formirati 'malu Barcelonu', ali se postavlja pitanje je li previše naivan. Naime, Zvezda je ove godine otpustila već trojicu trenera i pitanje je koliko će biti strpljivi u njegovom slučaju.

U 'onom drugom' smislu puno stavlja na kocku odlaskom u žarište srpskom ekstremizma. Ipak, tko god poznaje Prosinečkog zna da on to doživljava isključivo kroz sportsku prizmu. To je ipak klub u kojem je proveo najljepše dane.

Kako god bilo, 'veliki Žuti' odluku je donio i u četvrtak u podne predsjednik Zvezde Lukić, nakon 'definiranja posljednjih detalja', gotovo će sigurno dati na izglasavanje prijedlog o novom treneru. U 20 sati Prosinečki će tako postati novi trener crveno-bijelih, a stručni stožer hrvatske reprezentacije siromašniji za jednog tihog i vrlo kreativnog člana.