HUMANITARNA UTAKMICA

Brončani iz Francuske za hrvatske mučenike

09.09.2010 u 20:27

Bionic
Reading

U povodu proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini i izgradnje Crkve hrvatskih mučenika danas je u Gospiću na gradskom stadionu Balinovac odigrana humanitarna nogometna utakmica između selekcije 'Vatreni '98' i hrvatske reprezentacije svećenika

Naravno da je rezultat utakmice bio u drugom planu, jer je svrha bila obilježavanje obljetnice Krbavske bitke i izgradnjom na tome mjestu crkve Hrvatskih mučenika za koju je temeljni kamen položen 9. rujna 2005., i koja je građena po uzoru na prvu hrvatsku katedralu - crkvu Sv. Križa u Ninu.

Slaven Bilić, Robert Prosinečki, Darijo Šimić, Nikola Jurčević, Goran Vlaović, Marijo Stanić, Adrian Kozniku, Marijan Marmić, Kruno Jurčić i ostali imali su više nego dostojne protivnike u svećenićkoj reprezentaciji koja je dokazala da nije slučajno dva puta bila prvak Europe.

Vatreni su pobijedili rezultatom 3:1, a golove su postigli Stanić, Kozniku i Vlaović, dok je strijelac za svećenićku reprezentaciju bio Relota.

Prije početka utakmice izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić je biskupu gospićko-senjskom Mili Bogoviću poklonio dres 'vatrenih' u kojem je biskup izveo početni udarac.

Po riječima jednog od organizatora ove manifestacije vlč. Luke Blaževića utakmici je nazočilo više od 500 gledatelja, prihod od utakmice će biti utrošene za unutrašnji završetak reprezentativne Crkve na Udbini. On se zahvalio nogometašima 'slavne francuske generacije' koji su se na ovaj način priključili donatorima iz zemlje i inozemstva koji su se uključili u ovaj svehrvatski projekt.

Naime, nakon građevinskih radova, koji su stajali oko 40 milijuna kuna, crkvu treba unutra urediti i ukrasiti tradicionalnim oblicima hrvatskoga graditeljstva, a tome bi trebali pridonijeti prilozi s utakmice.