NAPOKON PRESUDA

Oscar Pistorius je kriv za ubojstvo iz nehaja!

12.09.2014 u 10:32

Bionic
Reading

U četvrtak, 11. rujna, slavni paraolimpijac Oscar Pistorius, nakon suđenja koje je trajalo gotovo šest mjeseci, proglašen je nevinim za ubojstvo s predumišljajem. Na koncu je proglašen krivim za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp iz nehaja, a koliku će kaznu dobiti, bit će poznato 13. listopada

Ono što je također poznato jest činjenica kako je Pistorius oslobođen optužbe za ilegalno posjedovanje municije, točnije 38 metaka za koje je rekao kako mu ih je 'ostavio otac na čuvanje'. Sud mu je povjerovao…

'Razumna osoba sa sličnom vrstom invaliditeta mogla bi predvidjeti da će ubiti osobu ako zapuca u vrata', kazala je sutkinja.

Od početka slučaja i ubojstva svoje djevojke, Pistorius je tvrdio kako je nevin te kako 'je ubio Reevu jer je mislio da je riječ o provalniku'. Tužiteljstvo je tvrdilo kako je sve isplanirao, a cijeli slučaj izazvao je veliku medijsku pozornost.

Dodajmo još kako je po južnoafričkom zakonu maksimalna kazna za ubojstvo iz nehaja 15 godina zatvora. Kazna će biti izrečena 13. listopada, a pravni stručnjaci smatraju kako je vjerojatnije da će dobiti oko deset godina zatvora.

Za razliku od jučerašnjeg dana kad je Pistorius u suzama ispratio čitanje presude, danas je, kako javljaju novinari iz sudnice, bio znatno smireniji. Djelovalo je kao da je očekivao ovakav ishod.

Do izricanja kazne 13. listopada Pistorius ostaje na slobodi, a čak ne mora platiti ni dodatnu jamčevinu.