ODSLUŽIO DIO KAZNE

Oscar Pistorius hladnokrvno je ubio svoju djevojku, u petak izlazi na slobodu!

03.01.2024 u 17:37

Bionic
Reading

Bivša paraolimpijska zvijezda Južnoafrikanac Oscar Pistorius (37) bit će pušten iz zatvora u petak, 5. siječnja nakon što je dobio uvjetnu slobodu gotovo 11 godina nakon što je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp

Pistorius, poznat i kao "Blade Runner" zbog svojih protetičkih nogu od ugljičnih vlakana, stekao je pravo na uvjetni otpust u ožujku 2023. nakon što je odslužio polovicu od 13 godina i pet mjeseci kazne za ubojstvo. Uvjetni otpust dobio je 24. studenoga, a na snagu stupa za dva dana.

Bivši sportaš će u petak biti pušten iz zatvora u predgrađu glavnog grada Pretorije. Vlasti nisu otkrile ni vrijeme ni logističke detalje iz “sigurnosnih” razloga. Novinarima koji se nalaze ispred zatvora neće se dati prilika "da fotografiraju ili slikaju Pistoriusa", upozorila je zatvorska uprava.

Južnoafrički Odjel za zatvorske službe (DCS) priopćio je kako će Pistorius biti pod nadzorom DCS-a, a bit će podvrgnut uvjetima uvjetnog otpusta dok mu kazna ne istekne u prosincu 2029. Bit će mu dodijeljen službenik za praćenje, kojeg će bivši paraolimpijac morati obavještavati kada će tražiti posao ili se seliti. Kao dio uvjeta, Pistorius će također, morati pohađati programe o nasilju temeljenom na spolu i nastaviti s terapijskim seansama o upravljanju bijesom. Očekuje se da će živjeti u Pretoriji.

Pistorius će na uvjetnoj slobodi imati i zabranu istupanja u medijima.

"Baš kao i drugim osobama na uvjetnoj slobodi, Pistoriusu nije dopušteno davati intervjue medijima", stoji u priopćenju uprave. “Činjenica da je Pistorius poznat široj javnosti ne čini ga drugačijim od ostalih pritvorenika i ne opravdava poseban tretman," dodaje se.

Pistorius je šesterostruki paraolimpijski prvak s amputacijom obje noge, a ušao je u sportsku povijesti kada je nastupio i na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu na 400 metara u konkurenciji sportaša bez invaliditeta.

U noći sa 13. na 14. veljače 2013. ubio je svoju djevojku manekenku Reevu Steenkamp (29) pucajući četiri puta kroz vrata njezine kuće u Pretoriji. Na sudu se branio tvrdivši kako je mislio da puca u provalnika.

Prvotno je osuđen na pet godina zatvora zbog ubojstva iz nehata, no Vrhovni prizivni sud ga je krajem 2015. proglasio krivim za ubojstvo nakon žalbe tužitelja. Vraćen je u zatvor na šest godina 2016. nakon presude Visokog suda, što je bilo manje od polovice minimalne kazne od 15 godina koju su tražili tužitelji.

Godine 2017. Vrhovni sud mu je više nego udvostručio kaznu za ubojstvo na 13 godina i pet mjeseci, rekavši da je šestogodišnja zatvorska kazna “šokantno blaga”. Pistoriusu je odbijen uvjetni otpust u ožujku prošle godine nakon što je odlučeno da nije odslužio minimalno vrijeme u zatvoru, potrebno za razmatranje uvjetnog otpusta.

Međutim, Ustavni sud je u listopadu rekao da je Pistorius odslužio polovicu svoje kazne do 21. ožujka ove godine, što znači da ima pravo na uvjetni otpust, nakon što mu je kazna unazad datirana u srpanj 2016. umjesto u studeni 2017. godine.