LIGA ZA PRVAKA

Sjajni Zadar šokirao Cedevitu usred Zagreba!

27.03.2013 u 22:02

Bionic
Reading

Košarkaši Zadra odličnom su pobjedom nakon produžetaka u gostima kod Cedevite otvorili 'Ligu za prvaka', uvertiru u doigravanje Hrvatske košarkaške lige.

S obzirom na plasman u ABA ligi, Cedevita je glavni favorit za osvajanje naslova u domaćem prvenstvu, no to nije potvrdila na otvaranju Lige za prvaka. Zadar je došao do velike pobjede i tako najavio uključenje u borbu za sam vrh.

Domaća momčad vodila je na povremenu 37:35, no Zadar je uzvratio u drugom dijelu, poveo +7 i došao u priliku pobijediti. Ipak, Cedevita se vratila u posljednjoj četvrtini i došla do 69:69 dvije minute prije kraja dvoboja. Bracey Wright zabio je zatim tricu za domaće koji su dobili i loptu u zadnjoj minuti, ali nisu uspjeli dotući protivnika. Zadar je dvadeset sekundi prije kraja izjednačio tricom Bariše Krasića, a u posljednjem napadu Wright nije uspio donijeti pobjedu Cedeviti, promašio je šut za tricu.

U produžetku je Zadar poveo, ali je Wright uzvratio košem uz dodatno realizirano nabacanje. Minutu prije kraja najbolji igrač Zadra Romeo Travis zabio je za vodstvo svoje momčadi, ali koš mu je poništen, suđen mu je prekršaj u napadu i peta isključujuća osobna pogreška. Ipak, gosti se nisu predavali i nakon koraka Baždarića dobili su novu priliku povesti, a 20 sekundi prije kraja Thorne je zabio za 80:79 Zadra.

Kao i u regularnom dijelu, Cedevita je imala posljednji napad za pobjedu. No, Suton je izgubio loptu, a Dwight Thorne je s dva slobodna bacanja povećao vodstvo gostiju na +3. Cedevita je zatim upropastila još jedan napad i više nije bilo spasa, Zadar je pobijedio 84:79.

Najbolji strijelci kod Zadra bili su Romeo Travis s 18 koševa i Ante Delaš sa 17. Kod domaćih Bracey Wright je zabio 21, ali nije to bilo dovoljno za pobjedu.

U drugoj utakmici odigranoj u srijedu Split je na gostovanju pobijedio Alkar u Sinju rezultatom 71:65. Podsjetimo, u utorak su pobjede upisali Cibona kod Kvarnera i Jolly protiv Zagreba.