IZBORNIKOV ODABIR

Joke skratio popis za EP, ispali Lončar i Banić

01.07.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske muške košarkaške reprezentacije Josip Vranković objavio je skraćeni popis igrača za EP u Litvi među kojime nema dva zvučna imena - Kreše Lončara i Marka Banića

S prvotnog popisa od 25 igrača iskristalizirao je 17 košarkaša koja će početi pripreme krajem srpnja u Osijeku. Od jačih imena, bez prilike da izbore Europsko prvenstvo u Litvi već sad su ostali Krešimir Lončar i Marko Banić.

I dok je razlog Lončarovog brisanja s popisa ozljeda, možda najveće čuđenje je što na EP-u neće biti Marka Banića koji je u Španjolskoj imao odličnu sezonu. Za razliku od njih, na popisu su ostali Fran Prilepić iz Širokog koji bi mogao debitirati za reprezentaciju, ako i naturalizirani Amerikanac Dontaye Draper.

'Na popisu se nalazi 17 imena, a ne 16 kako sam najvljivao, jer sam naknadno uvrstio Frana Pilepića kojemu je to nagrada za odličan rad u B reprezentaciji', izjavio je Vranković, te potom pojasnio razloge zbog kojih se odlučio upravo na ovakav sastav reprezentacije:

'Krilne centre sam zvao kako bi bili kompatibilni s igrom naših centara, Tomića i Baraća. Zato nema Banića, jer su u odnosu na njega prednost dobili Rudež, Andrić, pa i Radošević. Također, nema Lončara koji je prošle sezone imao dosta problema s ozljedama, pa je prednost dobio Andrić koji je imao odličnu sezonu. Razmišljao sam i o tome da pozovem i Tomislava Zubčića, ali sam procijenio kako su Markota i Rudež igrama u europskim kupovima pokazali veću konstantu. Što se Darija Šarića tiče, mislim da je bolje da on još i ove godine participira u programima mlađih kategorija'.

Jedini igrač s Vrankovićeva popisa koji ima problema s ozljedom je Marko Tomas kojega muči peta.

'On će u dogovoru s liječnicima iz njegova kluba prvih mjesec dana raditi po individualnom programu kako bi se što kvalitetnije oporavio prije no što se priključi radu s ostalim igračima. Nadam se da će s njim biti sve u redu', kazao je Vranković.

Naš izbornik vjeruje kako će na Eurobasket moći povesti 14 igrača, te da krovna košarkaška organizacija FIBA neće donijeti odluku o tome da smanji broj prijavljenih igrača na 12.

'Mislim da će ovo bit najjače Europsko prvenstvo, igrački kvalitetno, a i filter za odlazak na Olimpijske igre je jako uzak', dodao je Vranković.

Reprezentacija će pripreme započeti u Osijeku 15. srpnja gdje će se zadržati dva tjedna. Nakon dva dana odmora, od 30. srpnja do 29. kolovoza reprezentacija će boraviti u Crikvenici s iznimkom odlaska na dva pripremna turnira u Ljubljani (6-9. kolovoza) i Londonu (16-21. kolovoza).

Za vrijeme priprema naša reprezentacija će odigrati čak 10 utakmica, dvije u Osijeku protiv Bugarske 26. i 27. srpnja, tri na turniru zemalja bivše Jugoslavije u Ljubljani (6. kolovoza protiv Crne Gore, 8. kolovoza protiv Slovenije, te 9. kolovoza za plasman protiv Srbije, Makedonije ili BiH) i pet na turniru u Londonu (16. kolovoza protiv Srbije, 17. kolovoza protiv Velike Britanije, 18. kolovoza protiv Australije, 20. kolovoza protiv Francuske i 21. kolovoza protiv Kine).

Na Vrankovićevu popisu su:

Braniči: Roko Leni Ukić, Marko Popović, Dontaye Draper, Rok Stipčević, Krunoslav Simon, Marko Car, Bojan Bogdanović, Fran Pilepić

Krila: Marko Tomas, Marin Rozić, Damir Markota, Damjan Rudež, Leon Radošević, Luka Žorić

Centri: Stanko Barać, Ante Tomić, Lukša Andrić.